21 november 2013

Brüleekreem

Brüleekreemi ehk crème brûlée'd on esimest korda mainitud 1691. aastal ilmunud prantslasest koka François Massialot'i kokaraamatus. Ehk siis... see lihtne, aga imemaitsev magustoit on maailma lummanud juba üle 322 aasta. Brüleekreemi võib teha väga erinevate maitsetega - sidrun, apelsin, rosmariin, lavendel, šokolaad, amaretto, kaneel, kohvi, liköörid, roheline tee, pistaatsiapähklid, kookos jt. Siin aga üks klassikaline retsept. Kogusest jagus 5 veidi suurema vormi täitmiseks.



7 munakollast
400 ml vahukoort
200 ml piima
1 dl suhkrut
1 vanillikaun
3-4 sl tuhksuhkrut karamellikihi tegemiseks

Pane koor ja piim kastrulisse, lisa sinna pooleks lõigatud vanillikaun. Pane kastrul tulele ja kuumuta vahepeal aeglaselt segades. Samal ajal vispelda suures kausis lahti munakollased ja suhkur. Ära vahusta, vispelda lihtsalt ühtlaseks.
Kooresegu kuumuta peaaegu keemiseni, aga ära keema lase. Eemalda kastrul tulelt. Võta vaniljekaun välja, kraabi seemned kauna küljest ja pane need tagasi kooresegusse. Nirista kooresegu peenikese joana ja pidevalt vispeldades munasegu sisse. Vala segu läbi sõela vormidesse.
Pane vormid kõrgema äärega suurde ahjuvormi või ahjuplaadile, vala vormi kuuma vett nii palju, et väiksed vormid oleksid pooleldi vee sees. Tõsta vormid ahju ja küpseta 150 kraadi juures umbes 35-45 minutit. Testi magustoidu valmidust vorme väristades. Kui segu on hüübinud, aga keskelt veel võdiseb, siis võib vormid ahjust ja veevannist välja tõsta. Lase toatemperatuuril maha jahtuda ja pane veel vähemalt 4 tunniks või üleöö külmkappi seisma.


Enne serveerimist raputa vormidele väikse sõela abil õhuke kiht tuhksuhkrut või peeneteralist suhkrut ja kõrveta leeklambiga karamelliks. Serveeri kohe.


Mõned nõuanded:
* Vaniljekauna asemel võib kasutada ka vaniljesuhkrut või -pastat, aga kõige parema maitse annab ikkagi ehtne vaniljekaun.
* Magustoidu kiht väikses vormis võiks olla 2-2.5 cm, siis peaks lõpptulemus saama kõige õigem.
* Ära kindlasti kreemi üleküpseta, seega testi kreemi valmidust küpsemise lõppjärgus ja võta vormid ahjust välja, kui kreem kindlasti veel võdiseb.
* Karamellikiht peab olema hästi õhuke, et lusikaga magustoitu võttes karamell kreemi ära ei mulju.
* Tee karamellikiht valmis vahetult enne serveerimist, sest pikemalt seistes läheb ta pehmeks ja ei ole enam krõbe.
* Leeklambi asemel võib suhkurt karamellistada ka ahjus pannes vormid 250 kraadise ahju ülemise küttekeha lähedale. Nii aga võib magustoit üleni soojaks minna, siis tuleks teda jälle enne serveerimist külmkapis jahutama.
* Serveeri brüleekreemi värskete marjade või marjakastmega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar