20 oktoober 2015

Keedetud keel

Keedetud keel oli midagi väga vanaaegset ja nostalgilist minu jaoks. Ostsin vahel harva poest viilutatud keelt ja sellega minu keeleseiklused ka lõppesid.
Kuni ühel päeval tekkis küsimus, aga miks ma pole seda ise keeta üritanud. Midagi keerulist siin ju pole ja tulemuseks pole mitte 150 g keelt (kui teda poest osta), mis saab hetkega otsa vaid hulga-hulga rohkem, mida võib päris mitmeks päevaks jaguda.
Võid teda külmalt võileiva peale viilutada, aga minule meeldib lõigata umbes nii 1-cm paksusi viile või isegi veidi jämedamaid ning need siis pannil üle praadida ja süüa näiteks kartulipudru või mõne teise hää püreega. Pildil on taldriku äärele joonistatud herne-suvikõrvitsapüree lillekesed :)

1 veisekeel, 1.3-1.5 kg
10 loorberilehte
4-5 sl jämedat meresoola
1 sl pipraterasid

Valmistamine
Pese keel külma jooksva vee all verest puhtaks. Pane potti ja lase nii palju külma vett peale, et kõik oleks kaetud. Nüüd pott tulele. Mõne aja pärast, kui vesi hakkab juba vaikselt keema minema, hakkab tekkima vahtu - koori see ära. Kui vaht kooritud, lisa maitseained ja keeda kuni keel on pehme :)
Veise keelt keeda orineteeruvalt 2-3 tundi, vasika keelt 1,5 tundi ning sea keelt 1 tund. Vahepeal tasub jälgida, kas vett on ikka piisavalt ja vajadusel juurde lisada, et keel kuivale ei jääks.
Kui keel keedetud, võta ta potist välja ja pane kraanikausi põhja. "Ehmata" keelt külma veega ja lase veel natuke aega voolata keele peale vahepeal keele külge keerates.
Nüüd tee terava noaga keele alla sisselõige ja koori kogu nahk maha.
Hoia keelt selles samas keeduleemes, siis püsib ta mitu päeva mahlane ja hea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar