18 veebruar 2011

Napoleon!

Napoleoni kook on üks neist müstilistest kookidest, mida paljud armastavad, kuid mis tihti poest või kohvikust ostes nii kuiv on. Oleme ju saanud seda head ja mahlast kooki ja see peab ometi tehtav olema, aga miks ta siis nii tihti nii kehvakene on? Tükk aega oli see küsimus mul kuskil peas, aga päris ise selle valmistamist ka ette ei julgenud võtta, et oma kogemuse läbi ära proovida. Tundus piisavalt keeruline, kui ta nii sageli teistel ebaõnnestub.
Minu eredaim mälestus Napoleonist on lapsepõlvest, kui tädi kõigil suurematel tähtpäevadel seda suurele perele tegi. Otsustasingi siis, et see ongi see kõige õigem koht, kust õppida. Lugesin ka teisi retsepte, aga ükski ei tundunud piisavalt usaldusväärne. Vist läks käima see itaallaste ja "minu ema teeb kõige õigemat..." mõtlemine:)
Sain retsepti ja täpsed juhised. Tädi soovitas teha 1.5-kordse koguse kreemi võrreldes algse retseptiga, mis oli täiesti õigustatud soovitus, sest vähema kreemiga olekski kook tõenäoliselt kuiv tulnud. Saades hoogu juurde, et rohkem kreemi ongi hea koogi nipp, tegin järgmisel korral lausa kahekordse koguse kreemi. Ja ka siis tundus, et kreemi on täitsa parasjagu, üldse mitte liiga palju. Nii siis jätsingi ja nüüd on sellest koogist saanud minu pidupäevakook - kuna kogu valmistamisprotsess on parajalt aeganõudev, viitsin seda teha vaid tähtsamate sündmuste puhul ja kõige olulisematele inimestele:)

Tainas:
375 g võid
750 g jahu
2 muna
300 ml vett
0,5 tl soola
Sega toasoe või, jahu, munad, vesi ja sool kokku, sõtku taignaks. Jaota kuueks pallikeseks. Kata toidukilega korralikult, et õhk ligi ei pääseks ja pane külmkappi seisma (paariks tunniks kuni päevaks).
Raputa tööpinnale korralikult jahu, rulli iga pallike suure kandilise ahjuplaadi suuruseks (plaadil võid tainast lappida ja kohendada, et oleks ilus kandiline ja auke ei oleks) ja küpseta ükshaaval 170-180-kraadi juures kuni on ilus kuldne, 17-20 minutit. Umbes 5 min peale ahju panemist, kui hakkavad kerkima suured mullid, torka need noaga läbi, siis on hiljem kooki kokku pannes lihtsam, kui plaadid tasased. Kuues kiht küpseta pruunimaks ja kui on jahtunud, purusta kaunistuseks.

Täidis:
8 munakollast
7.5 dl suhkrut (675 g)
7 sl jahu (125 g)
2.5 l piima
300 g võid
2 tl vaniljesuhkrut
Vahusta munakollased suhkruga. Lisa jahu, vahusta segi. Lisa 500 ml piima ja vahusta ühtlaseks.
Aja 2 liitrit piima koos võiga kuumaks, vala peene joana sisse munasegu samal ajal kogu aeg segades. Kuumuta paksenemiseni, sega kogu aeg, aga ära keeda. Lisa 2 tl vaniljesuhkrut. Jahuta maha.

Kui hakkad alusele kihte laduma, siis esimeseks kihiks pane kreem, siis küpsetatud plaat jne. Kõige peale pane jäta kiht kreemi ja kaunista purustatud koogipuruga. Kihtide vahele pane võimalikult palju kreemi.
Hoia enne söömist üleöö jahedas, siis imendub kreem ilusti taina sisse ja kook on hea ja mahlane.
Koogi valmistamise olen jaotanud mitmele päevale: esimesel päeval teen taina valmis, teisel päeval küpsetan  plaadid, kolmandal päeval teen keedukreemi, neljandal päeval panen kõik omavahel kokku ja viiendal päeval on kook valmis söömiseks. Kui päevad on vabad ja aega rohkem, saab seda protsessi kindlasti ka kiirendada.
Sellest kogusest saab ühe suure ahjuplaaditäie kooki:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar