08 jaanuar 2013

Sidrunikreemiga pirnikook - minu blogi sünnipäevakook

Selles kiires pühadesaginas möödus peaaegu märkamatult minu blogi 3. aasta sünnipäev (täpsemalt 16. detsember). Mitte et see mul ununenud oleks, aga väärikalt tähistada polnudki aega:)
Mõned huvitavad numbrid:
   3 aastat
   umbes 300 retsepti/postitust
   4600 vaatamist 10 erinevast riigist


Kuna pidulaual peab ju üks vääriline kook ka olema, jäingi selle üle nüüd mõtlema, mis on viimase aja eredamaid kogemusi, mis on eriliselt (maitse)meelde jäänud. Ja täiesti ülekaalukalt sai selleks sidrunikreemiga pirnikook, mida pakkusin jõulupühade ajal sõpradele ja mis peale raskeid, kuid naudinguid pakkuvaid pühadesöömasid ühe järjekordse rikkaliku pidusöögi lõpetuseks lauale pandult ülikiiresti kadus - see fakt üksi juba avaldab muljet ja annab koogile au;)
See on üks lihtne kook, mis on välimuselt suhteliselt tagasihoidlik, aga proovides nii mitmeidki mõnusaid üllatusi pakkuv - magusat pirni tasakaalustab hapukas sidrunikreem, täidlust lisavad jahvatatud mandlid. Originaalis oli see retsept pirnide asemel tehtud ploomidega. Aga kuna ploome poest ei leidnud, asendasin need magusate pirnidega ja tulemus oli super hea.

400-500 g muretainast
300 g pirne (2-3 suuremat vilja)
100 g võid
2 sidruni mahl ja riivitud koor
100 g jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid
5 muna
2.5 dl suhkrut


Valmistamine:
Suru tainas 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele (2.5-3 cm kõrguselt). Vormi põhi kata küpsetuspaberiga. Vooderda koogivorm nüüd teise küpsetuspaberiga, pane sellele raskuseks kuivatatud herneid või keetmata riisi ja eelküpseta põhja 180 kraadi juures 15 minutit. Niiviisi säilitab põhi oma kuju ja ei paisu vormist välja. Eemalda raskus ja pealmine küpsetuspaber.
Sulata või. Riivi sidrunikoor hästi peenikeselt ja pressi sidrunitest mahl välja. Pane sidrunimahl ja -koor, sulatatud või, jahvatatud mandlid või pähklid, munad ja suhkur kaussi, sega vispliga segu ühtlaseks.
Lõika pirn suurteks kuubikuteks, laota need eelküpsetatud põhjale ja vala täidis peale. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit, kuni täidis on tahenenud ja pealispind hakkab kuldseks muutuma. Lase enne lahtilõikamist mõni tund kuni üleöö taheneda. Serveerimisel raputa peale tuhksuhkrut.

Allikas:  Raamat "Magus kiusatus", Silja Luide ja Marju Randmer

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar