18 märts 2013

Panna cotta, see valge õrnus

Reisilt tulles on ikka rohkem huvi just selle riigi toite proovida ja katsetada. Kõik see kohalikelt saadud inspiratsioon ja ideed tuleb ju ära kasutada:) Itaalia on aga täpselt selline riik, mille rahvussöögid on Eestis nii levinud, et vahel tekib tunne, nagu pasta olekski meie enda iidne traditsioon. Vist ei leidu enam söögikohta, kus menüüs pastat ei oleks.
Viimaselt suusareisilt tuli küll palju mõnusaid ideid ja üheks nendest, väga lihtsaks ja tegelikult ju täitsa levinud magustoiduks on panna cotta. Mingil kummalisel põhjusel polnudki ma varem selle imelise desserdi valmistamiseni ise jõudnud. Kuigi mõtteis oli ta juba ammu. Aga lihtsalt ootas seal oma aega, nagu vahel ikka osade ideedega juhtub.
Minu panna cotta tuli valge, väikeste mustade täpikestega - kasutasin päris vaniljekauna ja sealt seest tulnud seemneid. Pildil on kõik nii valge, et esmahooga ei märkagi, mida pildistatud on:) Maitse oli mõnusalt mahe ja kerge, samas andis vahukoor piisavalt kreemisust, et lõpptulemus liiga lahja ja vesine ei jääks. Väikse tilgakese mustikakastmega oli lihtsalt suurepärane! Kusjuures kastmega ei tohi liialdada, sest siis võib õrn panna cotta ise väga varju jääda ja seda ei tohi lasta juhtuda:) See lihtne ja elegantne ahvatlus väärib tähelepanu!




600 ml piima
400 ml vahukoort
üks väike vaniljekaun või 0.5 tl vaniljeessentsi
50 g tuhksuhkrut
21 g zelatiini

Kaste:
3 dl mustikaid
0.5 dl mett
3 sl liköör

Valmistamine:
Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta piima, vahukoort, suhkurt ja pooleks lõigatud vaniljekaunasid/ vaniljeekstrakti peaaegu keemiseni, aga ära keema lase. Keera kuumus kinni, nõruta vesi želatiinist välja, kui seda peaks seal veel olema, lisa želatiin kuuma piimasegu hulka ja sega kuni želatiin on täielikult lahustunud. Eemalda vaniljekaun, aga seemned kraabi õrnalt piimasegu sisse. Vala 10-sse kergelt õliga määritud muffinivormi ja pane jahedasse kohta tarduma, vähemalt 3 tunniks aga soovitav oleks juba päev varem valmis teha. Mina kasutasin silikoonist muffinivorme, sealt on hea ja lihtne panna cottat ükshaaval pärast kätte saada. Aga võid kasutada ka mõnda suurt madalat kandilist vormi. Sel juhul lõika panna cotta serveerides soovitud suurusega ruutudeks.
Kastme jaoks sulata potis mesi. Pane mustikad, vedel mesi ja liköör köögikombaini ja purusta püreeks.
Kui hakkad panna cottat vormidest välja võtma, lõika noaga kõigepealt ääred lahti ja siis kummuta taldrikule. Serveeri koos mustikakastme ja värske piparmündilehega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar