Purukook
Vahele:
5 dl sidrunikreemi (vaata retsepti all)
250 g vaarikaid
Valmistamine:
Sega kausis või köögikombainis jahu, kaerahelbed, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud külm või ja haki noaga või köögikombaini lõikuriga tainas puruseks.
Võta umbes kolmandik purust kõrvale - see on puistepuru.
Suru saadud tainas küpsetuspaberiga vooderdatud umbes 25x30 cm koogivormi põhjale. Eelküpseta koogipõhja umbes 10-15 minutit.
Jaota ühtlase kihina peale sidrunikreem, siis puista vaarikad ja lõpuks ühtlane kiht järelejäänud purusegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni purukate on kaunilt kuldne.
4 munakollast
2 tervet muna
250 g suhkrut
2 spl riivitud sidrunikoort
170 g värskelt pressitud sidrunimahla (umbes 6 sidrunit)
0.25 tl soola
170 g toatemperatuuril võid
250 g suhkrut
2 spl riivitud sidrunikoort
170 g värskelt pressitud sidrunimahla (umbes 6 sidrunit)
0.25 tl soola
170 g toatemperatuuril võid
Valmistamine:
Pane munad, suhkur, sidrunikoor, -mahl ja sool potti. Pane vaiksele kuumusele ja vispelda, kuni segu on ühtlane. Jätka vispeldamist kogu kuumutamise ajal kuni segu muutub hapukoore paksuseks. See võtab 10-15 min, aga kui tundub, et segu siiski ei paksene, tõsta natuke kuumust. Siis eemalda pott tulelt ja sega sisse pehme või kuni kogu segu on jälle ühtlane. Lase natuke jahtuda ja pane eraldi nõusse, sidrunikreemi pinnale laota toidukile, nii et kile puudutab kreemi - siis ei teki kreemile paksu nahakihti jahtudes. Pane külmkappi.
Nipp: Et sidrunikreemile ei jääks metalset maitset, mis vahel metallpotti kasutades võib juhtuda, kasuta näiteks klaasi või portselaniga veevanni kohal kuumutamist. Nii väldid ka kreemi põhjakõrbemist, kuigi pidev segamine on ka siin vajalik.
Sidrunikreemi võid juba paar päeva varem valmis teha ja hoida seda külmkapis.
Allikad: Purukoogi retseptipõhi Nami-Namist, sidrunikreemi retsept Sally's Baking Recipes blogist.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar