25 jaanuar 2010

Pelmeenid erinevate täidistega



275 g jahu (umbes 450 ml)
1 muna
1 dl vett
0,5 tl soola
2 spl võid
Täidis 1: seened, sibul ja juust
Täidis 2: kala, herned ja juust

Sega kokku kõik taina komponendid ja sõtku sellest ühtlane, elastne tainas. Tee tainast väike pall ja pane see 20-30 minutiks külmkappi.

Täidis 1: Tükelda seened ja sibul ning prae nad läbi kuni segust on kogu vedelik väljunud. Maitsesta soola ja pipraga ning sega ka riivjuust hulka. Kui meeldib, võib veel lisaks panna näiteks punet, estragoni või muid maitseaineid. Lase segul natuke jahtuda.
Täidis 2: Küpseta kalafilee kas pannil või ahjus. Minul oli 4 väikest tilaapia fileed, kus luid polnud. Puhasta luudest, kui neid on. Tee liha kahvliga väikesteks tükkideks, sega hulka värsked või külmutatud herned (umbes üks suurem peotäis) ja riivjuust (150g). Maitsesta soola ja sidrunipipraga. Selle täidisega pelmeenide tegemisel lisasin taina valmistamisel komponentide hulka veel teelusikatäie pestot, mis andis mõnusat lisamaitset juurde ja välimuselt olid pelmeenid huvitavad täpilised.

Rulli tainas õhukeseks. Kui on olemas pastamasin, siis see teeb kindlasti head tööd, aga ka tavalise tainarulliga ei ole üldse keeruline. Lõika umbes 7 cm läbimõõduga klaasiga tainast kettad. Ketta ühele poolele aseta teelusikaga seenetäidist, tõsta teine tainapool peale ja suru näppudega ääred tugevasti kinni. Lisaks võib veel kahvliga lõpuks ääred üle käia - see kinnistab ääri ja samas jääb ka pelmeen esinduslikuma väljanägemisega.

Valmis pelmeene võib kohe keeta ja/või praadiga, aga võib ka panna sügavkülma hilisemaks valmistamiseks. Keetmiseks aseta pelmeenid keevasse ja soolaga maitsestatud vette (soovi korral võib lisada ka 1-2 loorberilehte) ja keeda neid 2-3 minutit. Lisaks võib veel korraks pelmeenid kuumale pannile panna ja paar minutit praadida - muutuvad eriti mõnusaks ja krõbedaks. Serveerimiseks sobib alati klassikaline hapukoor. Kuna mul jäi täidist üle, kasutasin ka selle serveerimisel ära.

Sellest kogusest sain 45 pelmeeni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar