Täpselt ei saanudki aru, mis juhtus, aga kui jaanipäeval sõbranna seda kooki pakkus, siis tunnistasid päris mitmed inimesed järgmisel päeval tagasihoidlikult, et nemad vist sõid enamuse koogist ära. Kuna see loogiliselt võimalik pole, siis tõenäoliselt sõid kõik päris palju, aga tekkis tunne, et seda oli jube palju, sest isu ei saanud kuidagi otsa. Hankisin siis ka selle retsepti ja arvasin, et kuna olen oma isu ühel korral täis söönud, siis suudan nüüd vähemaga piirduda, aga arvasin valesti... Sel korral sõin vist päriselt enamuse ise ära:)
Ühesõnaga, hea-on-see-kook! Põhi on karamelline ja veidi krõbe, peal on pehme ja mahlane täidis. Tundub, et parajalt suurt osa selles pahanduses mängib apelsin, mis mõjub koos rabarberiga lihtsalt imeliselt.
Originaalis olid selles Lia Virkuse retseptis kogused natuke teised ja ka poole väiksemad, oli see kook tehtud tavalise ümmarguse koogivormi sisse. Aga päris ausalt - mitte mingit mõtet pole end üldse õrritama hakatagi nii väikese kogusega, kindlasti tuleb teha suurele ahjuplaadile.
Põhi:
250 g võid
3 dl suhkrut
4 dl jahu
0.5 tl soola
Kate:
10 muna
3 dl suhkrut
2 apelsini mahl ja riivitud koor
1.5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 kg rabarberit
Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa jahu ja sool ning sega ühtlaseks. Määri tainas suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Haki rabarber peeneks ja puista eelküpsetatud koogipõhjale. Vahusta munad suhkruga, lisa apelsinimahl ja riivitud koor ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Vala munasegu rabarberitele ja küpseta veel umbes 30 minutit või kuni näed, et kook on pealt kergelt pruunistuma hakanud.
Pool plaati seda kooki süüa - no problem :)
VastaKustutaKuidas see kook õuntega oleks? Ehk siis rabarberi asemel õun?
VastaKustutaMa arvan, et õuntega on ka hea ja tasub kindlasti proovida, kui rabarberihooaeg läbi. Siis võiksid võimalikult hapud õunad olla.
VastaKustutaMa lisasin rabarberi asemel astepajumarjasid ja tuli ka imehea! Tänan retsepti eest!
VastaKustutaKui suurele plaadile see kogus tehtud on?
VastaKustutaSee on tehtud sellele ahjuplaadile, mis käib tavaliselt ahjuga kaasas. See, mis mahub ahju täpselt siinidele ära. Erinevad ahjud võivad oma mõõtudelt küll natuke erineda, aga see ei mõjuta koogi valmimist ja natuke väiksem võib ka plaat olla, siis tuleb lihtsalt veidi paksem kook.
KustutaKas kook maitseb paremini ahjusoojana või kannatab seda eelmisel päeval ka valmis teha järgmisel päeval pakkumiseks?
VastaKustutaMa ise olengi seda ainult jahtunult pakkunud, seega arvan, et päev varem valmis teha on täitsa okei.
Kustuta