18 juuli 2013

Maailma parim rabarbrikook, apelsiniga. Päriselt!

Ilma liialdamata julgen öelda, et see siin on maailma parim rabarbrikook. Vähemalt minu arvates. Ja vähemalt nende hulgast, mida mina proovinud olen. Ja ma olen proovinud küll:)
Täpselt ei saanudki aru, mis juhtus, aga kui jaanipäeval sõbranna seda kooki pakkus, siis tunnistasid päris mitmed inimesed järgmisel päeval tagasihoidlikult, et nemad vist sõid enamuse koogist ära. Kuna see loogiliselt võimalik pole, siis tõenäoliselt sõid kõik päris palju, aga tekkis tunne, et seda oli jube palju, sest isu ei saanud kuidagi otsa. Hankisin siis ka selle retsepti ja arvasin, et kuna olen oma isu ühel korral täis söönud, siis suudan nüüd vähemaga piirduda, aga arvasin valesti... Sel korral sõin vist päriselt enamuse ise ära:)
Ühesõnaga, hea-on-see-kook! Põhi on karamelline ja veidi krõbe, peal on pehme ja mahlane täidis. Tundub, et parajalt suurt osa selles pahanduses mängib apelsin, mis mõjub koos rabarberiga lihtsalt imeliselt.
Originaalis olid selles Lia Virkuse retseptis kogused natuke teised ja ka poole väiksemad, oli see kook tehtud tavalise ümmarguse koogivormi sisse. Aga päris ausalt - mitte mingit mõtet pole end üldse õrritama hakatagi nii väikese kogusega, kindlasti tuleb teha suurele ahjuplaadile.

Põhi:
250 g võid
3 dl suhkrut
4 dl jahu
0.5 tl soola

Kate:
10 muna
3 dl suhkrut
2 apelsini mahl ja riivitud koor
1.5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 kg rabarberit

Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa jahu ja sool ning sega ühtlaseks. Määri tainas suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Haki rabarber peeneks ja puista eelküpsetatud koogipõhjale. Vahusta munad suhkruga, lisa apelsinimahl ja riivitud koor ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Vala munasegu rabarberitele ja küpseta veel umbes 30 minutit või kuni näed, et kook on pealt kergelt pruunistuma hakanud.

8 kommentaari:

  1. Pool plaati seda kooki süüa - no problem :)

    VastaKustuta
  2. Kuidas see kook õuntega oleks? Ehk siis rabarberi asemel õun?

    VastaKustuta
  3. Ma arvan, et õuntega on ka hea ja tasub kindlasti proovida, kui rabarberihooaeg läbi. Siis võiksid võimalikult hapud õunad olla.

    VastaKustuta
  4. Ma lisasin rabarberi asemel astepajumarjasid ja tuli ka imehea! Tänan retsepti eest!

    VastaKustuta
  5. Kui suurele plaadile see kogus tehtud on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on tehtud sellele ahjuplaadile, mis käib tavaliselt ahjuga kaasas. See, mis mahub ahju täpselt siinidele ära. Erinevad ahjud võivad oma mõõtudelt küll natuke erineda, aga see ei mõjuta koogi valmimist ja natuke väiksem võib ka plaat olla, siis tuleb lihtsalt veidi paksem kook.

      Kustuta
  6. Kas kook maitseb paremini ahjusoojana või kannatab seda eelmisel päeval ka valmis teha järgmisel päeval pakkumiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise olengi seda ainult jahtunult pakkunud, seega arvan, et päev varem valmis teha on täitsa okei.

      Kustuta