Aioli on traditsiooniline Prantsusmaa Provence maakonna kaste, mida valmistatakse küüslaugust, oliiviõlist ja munast. Tihti lisatakse erinevate maitsete saamiseks sinepit, maitserohelist vms. Aioli meenutab majoneesi ja süüakse traditsiooniliselt mereandide, kalasupi, kala, keedetud juurviljade ja keedetud munaga. Itaalias pakutakse aiolit soola ja loorberilehega keedetud kartulitega.
1 küüslauguküüs
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1 suur või 2 väikest munakollast
1 tl Dijoni sinepit
200 ml extra virgin oliiviõli
200 ml tavalist oliiviõli
värskelt pressitud sidruni mahl
Valmistamine:
Purusta küüslauguküüs peeneks. Pane munakollased ja sinep kaussi ja vispelda ühtlaseks. Hakka väga väikeste kogustena lisama oliiviõli samal ajal vispeldamist jätkates. Kui umes pool õlist on lisatud, võib edasi juba suuremates kogustes õli lisada. Sega hulka purustatud küüslauk, sool ja sidrunimahl. Maitse ja vaata, kas on veel midagi lisada vaja.
Allikas: Jamie Oliver
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar