03 juuli 2012

Nem ran ja friteeritud kevadrullid

Kevadrullid on üks levinuim tänavasöök Hanois ja terves Vietnamis üldse. Tihti süüakse ka värskeid kevadrulle, mida vahel kutsutakse suverullideks (Summer Rolls), aga rohkem kohtab siiski klassikalisi friteeritud kevadrulle. Siin üks retsept, mida tegime Hidden Hanoi kokakoolis. Paar koostisosa olen ära vahetanud, mida meil siin hästi poest ei leia.

peotäis kuivatatud seeni, näiteks Shitaki
50 g klaasnuudleid
pool tavalist sibulat
4 shalott sibulat
4 küüslauguküünt
peotäis koriandrilehti
5 rohelise sibula vart
pool porgandit
200 g värskeid krevette
200 g seahakkliha
mungoa idundeid
1 sl kalakastet
1 tl soola
1 tl purustatud musta pipart
1 sl õli
1 sl mett
2 muna

1 pakk riisipabereid
500 ml õli
1 lehtsalat
basiiliku-, piparmündilehti
magus-vürtsikat kastet

Valmistamine:
Leota seeni kuumas vees 10 minutit, kurna, lõika peenikesteks ribadeks ja pane kaussi. Leota klaasnuudleid kausis soojas vees. Kui nuudlid on pehmed, nõruta ja pane kõrvale jahtuma. Lisa hakitud seentele peenikeseks tükeldatud sibul, shalott sibulad, küüslauk, koriander ja roheline sibul, peenikese riiviga riivitud porgand, kooritud ja peeneks hakitud krevetid, hakkliha, käte vahel peenemaks purustatud idud, kääridega paari sentimeetri pikkusteks juppideks lõigatud klaasnuudlid, kalakaste, sool, pipar, õli ja mesi. Sega kõike seda kätega umbes 2 minutit kuni kõik komponendid segunevad. Lisa munad ja sega kõik ühtlaseks.


Iga rulli jaoks läheb tarvis 1.5 ümmargust riisipaberit. Aseta tööpinnale üks terve riisipaber, tõmba see üle niiske rätikuga, et ta pisut pehmeneks. Pane sellele enda poole teine poolik riisipaber ja korda kiiret niisutamist. Rätik ei tohiks liiga märg olla, et riisipaber liiga märjaks ei saaks ja nätskeks ei muutuks. Aseta üks supilusikatäis täidist riisipaberi topeltosale. Voldi ääred täidise peale ja rulli õrnalt aga tihedalt lõpuni. Lõpu kokku kleepimiseks kasuta natuke vett (nagu suhirulli tegemisel).


 


Kuumuta õli potis või vokkpannil nõrga keemiseni. Õli on valmis siis, kui suskad puust söömispulga õlisse ja selle ümber tekivad väikesed mullid. Nüüd keera kuumus väiksemaks. Pane kevadrullid õlisse riisipaberi kinnituskoht alla poole, et see kindlalt kinni jääks. Keeruta rulle õlis pidevalt, et küpsemine toimuks ühtlaseks. Kui rullid on kuldsed, tõsta need köögipaberile nõrguma ja jahtuma. Peale esimest friteerimist näevad rullid välja sellised:




Kui kevadrullid on täiesti maha jahtunud, friteeri neid veel teist korda kuni tumedama pruunisuse saavutamiseni. Teistkordne friteerimine annab eriti mõnusa ja krõbeda ümbrise.

Ja kui söögi tegemisega on kiire, siis võib kevadrullid kuni teise friteerimiseni kasvõi päev varem valmis teha, säilitada neid külmkapis ja enne serveerimist teist korda friteerida ja kohe kuumalt pakkuda. Keera soe kevadrull koos mõne maitserohelise lehega lehtsalati sisse rulli, kasta dipikastmesse ja naudi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar