20 detsember 2012

Punane kapsas veini ja õuntega a'la München

Hapukapsad on klassikaline jõulusöök, alati maitsev ning kohustuslik roog laual. Saksamaa toidutraditsioonide hulka kuulub lisaks veel üks mõnus verisoon kapsast - punane peakapsas õunte ja punase veiniga. Hetkel on see minu lemmik ja läheb hapukapsa ees edetabelit juhtimagi. Punane vein, õun, hanerasv, äädikas, moos, maitseained - need kõik, olles suures potis koos kuni 4 tundi podisenud, annavad kapsale nii täiusliku, veidi magusa ja aromaatse maitse, et võib seda jäädagi juurde tõstma. Kusjuures ta ei peagi olema kindlasti jõulusöök, sobib igal ajal pearoa kõrvale pakkuda. Siin on üks retsept, mis on pärit Münchenist, nii nagu kohalikud seda seal teevad.


1 punane kapsas
3 haput õuna
80 g vedelat hanerasva
50 g võid
500 ml punast veini (mitte liiga kuiv)
150 ml õunaäädikat
400 ml lihapuljongit
8 sl suhkrut
2 tl soola
0.5 tl nelki
0.5 tl kaneeli
3 kadakamarja
2 sl punasesõstra moosi
peotäis kuivatatud ploomid ja viigimarjad (soovi korral)


Valmistamine:
Viiluta kapsas (ilma kõva siseosata) ja õun peeneks.
Pane hanerasv ja või potti, lisa kapsas ning õunad. Kuumuta kõrgel kuumusel kuni poti sisu juba podiseb. Siis lisa lihapuljong ning mõne hetke pärast ka pool veinist ja äädikast.
Lisa sool ja suhkur ning sega hästi läbi. Seejärel lisa nelk, kaneel ja punasesõstra želee. Purusta kadakamarjad õrnalt katki ja lisa segule.
Kui kõik keeb tugevalt, keera kuumus keskmisele tasemele, aga mitte liiga väikseks, sest vedelik peab keemise ajal vähemaks aurustuma. Vajaduselt saad vastavalt allesjäänud vedeliku kogusele hiljem temperatuuri reguleerida.
Kui olemasolev vedelik on ära keenud (aga vaata, et kapsas kõrbema ei hakkaks), lisa ülejäänud vein ja äädikas. Jätka madalal tulel keetmist  samal ajal pidevalt segades.
Kui kapsas ei ole piisavalt magus, lisa veidi punasesõstra želeed, kui see ei ole piisavalt hapu, lisa veidi äädikat jne.
Kapsas tuleb eriti hea, kui teed selle üks päev varem valmis juba. Kogu keetmine võib aega võtta kuni 4 tundi või siis veidi rohkem või vähem, vastavalt valitud kuumusele ja kapsa kogusele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar