12 veebruar 2013

Croquembouche

Croquembouche on traditsiooniline prantsuse magustoit. Nimetus tuleb prantsuse keelest croque en bouche ehk krõmpsumine suus. See koosneb keedukreemiga täidetud keedutainataskukestest ehk profitroolidest, mis on karamelliga üksteise külge kleebitud ja koonusekujuliseks puukeseks moodustatud. Kaunistamiseks on erinevaid viise - karamelliniidid, šokolaad, suhkrus karamellistatud mandlid, lilled vms. Selle põneva magustoidu väljamõtlejaks oli prantslane Antonin Caréme. Sööjad murravad kätega endale pallikesi ja seda tehes ning süües tekibki (karamelliniitidega kaunistuse puhul) mõnus isuäratav krõmpsumine:)
Seda imepuud olen juba kaua proovida tahtnud, sellest ajast peale, kui Juta oma blogisse ilusa kuldkaramellise pildi üles riputas. Saigi lõpuks järgi proovitud. Kõik maitses väga hästi, aga karamelli keetmine ei tulnud esimese korraga välja - ei saa ikka alati tunde järgi tegutseda, vahel tuleb täpselt retseptis näpuga järge ajada. See õppetund nüüd ka käes:) Seega tuli minna lihtsamat teed ja šokolaadiga kaunistada.

Taignaks:
50 g võid
70 g nisujahu
2 muna

Karamelliks:
250 g suhkrut

Kreemi jaoks:
300 ml 3.5% piima
30 g tumedat šokolaadi
4 kardemonikupra seemned, purustatult
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kaneeli
2 munakollast
55 g suhkrut
30 g nisujahu


Valmistamine:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Tee keedutainas. Selleks sega või 150 ml veega ja kuumuta, kuni või on sulanud ning vesi hästi õrnalt keeb. Pidevalt ja kiirelt segades sega juurde jahu. Jätka segamist kuumal pliidil umbes minut, kuni tekib tihe ühtlane mass. Tõsta pott tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Hakka uuesti kõvasti segama ja lisa ükshaaval munad. Sega kiirelt, kuni tekib läikiv sile tainas. Kasuta lusikat või koogipritsi ja tee suurele niiske küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile umbes 20-22 pisikest taignapalli. Jäta pallide vahele üksjagu ruumi paisumiseks. Küpseta 20-25 minutit, kuni pallid on paisunud ja kergelt kuldse koorikuga - jälgi valmimist vastavalt oma ahju kuumuse tugevusele. Tõsta ahjust välja ja torka terava noaotsaga ettevaatlikult igasse pallikesse auk sisse, et sellest hiljem kreem sisse pigistada ning tõsta jahtuma.

Kreemi valmistamiseks kuumuta piima, kaneeli, kardemoni, ingverit ja hakitud šokolaadi pidevalt segades kuni šokolaad on sulanud ja vedelik just keema tõusmas. Tõsta pott tulelt. Teises potis klopi munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu, sega ühtlaseks. Hakka pidevalt segades jupihaaval juurde lisama šokolaadi-piima-vürtsi segu. Kui kõik on kokku ning ühtlaseks segatud, pane saadud segu uuesti keskmisel kuumusel pliidile tagasi, sega ja kuumuta mõned minutid, kuni kreem pakseneb ja saab läikiva ilme. Kata kreem kaanega ja sega aegajalt kuni kreemi kasutamiseni. Pane šokolaadi-vürtsikreem terava otsaga koogipritsi sisse ja täida kõik keedukreemist pallikesed kreemiga.

Valmista karamell, selleks pane suhkur ja 3 spl külma vett laiapõhjalisse potti madalale tulele. Sega kuni suhkur aeglaselt sulab. Kui suhkur on sulanud, lõpeta segamine ja tõsta temperatuuri, oota kuni suhkrukaramell saab merevaigu tooni ja tõsta pott tulelt. Ole väga ettevaatlik, sest karamell läheb kergesti kõrbema. Et vältida karamelli kõrbemist potiseinte külge võid vahepeal külma vette kastetud köögipintsliga niisutada potiseina ja karamelli kokkupuutekohta. Kasuta näpitsaid või väikest kahvlit, et pista kreemipallid otsapidi karamelli sisse ja "kleepida" kokku jõulupuuks. Ülejäänud karamellist tee puu ümber kuldniidid - selleks tõsta pott karamelliga otse "puu" kõrvale, torka kahvel või mõni muu terav ese karamelli sisse ja venita suhkruniidid ümber "puu". Serveerimisel saab igaüks murda endale karamelliseid kreemipalle, miks praksuvad hamba all nagu talvine jää!

Allikas: Juta Raudnask

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar