15 veebruar 2013

Spinati banitsa, Bulgaaria rahvusroog

Banitsa on Bulgaaria rahvusroog, mida süüakse enamasti hommikusöögiks. Maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt. Traditsiooniliselt koosneb see fetajuustu- ja munasegust, mis on laotatud kihiti filotainaga ja ahjus mõnusalt krõbedaks küpsetatud. Traditsiooni järgi tehakse seda pirukat tihti just aastavahetuse pidustusteks ning siis peidetakse selle sisse õnnetalismane (näiteks münte või sümboolseid kujukesi, mis on iseenesest kummaline, sest nii võib hamba ära murda:)), tänapäeval on hakatud paberile kirjutatud ja fooliumi sisse pakitud õnnesoove piruka sisse peitma.
Igatahes on tegu ühe lihtsa ja väga maitsva pirukaga. Mina lisasin veel ka spinatit, mida samuti Bulgaarias vahel tehakse, aga võib ka ilma selleta teha.



300 g filotainast
500 g fetajuustu
100 g maitsestamata jogurtit (vajadusel)
150 g külmutatud purustatud spinatit
5+1 muna
õli

Valmistamine:
Klopi 5 muna kausis lahti, lisa sinna pudistatud fetajuust ja sulatatud ning nõrutatud spinat, sega ühtlaseks massiks. Kui tundub, et täidis on liiga kuiv, lisa ka jogurtit. Laota sulatatud filotaina lehed lauale, nirista peale veidi õli ja hajuta pintsliga seda veidi laiali. Nüüd laota peale kiht juustutäidist ja keera üks filotaina leht rulli. Tee sellest rullist spiraal ja pane küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi keskele. Tee ka ülejäänud taina ning täidisega samasugused rullid ning jätka spiraali moodustamist kuni jõuad vormi välisääreni ja kogu vorm on tihedalt täidetud. Klopi üks muna lahti ja pintselda kook pealt sellega. Küpseta 200-kraadises ahjus kuni banitsa on pealt ilus ja kuldne, 30-40 minutit. Sobib söömiseks nii soojalt kui ka külmalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar