30 detsember 2015

Pidupäeva šokolaaditort

Kuna see tort näeb nii uhke ja kaunis välja, sobib seda valmistada ükskõik milliseks tähtpäevaks, jõuludest jaanipäevani, sõbrapäevast naistepäevani, juubelipeost milleni iganes :)
Ja kui nüüd vaatad, millest see tort koosneb, saad aru, et tegemist pole üldse mitte väga patuse maiusega, kuigi maitstes ei ütleks seda iialgi ;)
Kuigi valmistamise õpetus on suhteliselt pikk, on tegelikult tegemist väga kiirelt valmiva ja lihtsa tordiga. Eeldades, et oled kookospiimad eelneval päeval külmkappi seisma pannud ja ka kõik muud koostisosad on ilusti olemas. Lihtsalt seista tahab ta enne söömist ja kui juba valmis, siis tegelikult püsib ta päris mitu päeva veel maitsvana.

250 g muretaigent
4 purki üleöö külmkapis seisnud kookospiima (4 x 400 ml)
625 g mahlaseid datleid
13 sl mõrukakaod
100 g Kalevi Ekstra küpsiseid
50 ml espressot või kanget kohvi
250 g savoiardi küpsiseid
vaarikaid

Valmistamine:
Pane kookospiimad püstipidi eelmisel päeval külmkappi seisma. Sellega kihistub kookospiim kaheks - põhja vajub kookosvesi ja kookospiima valge osa tõuseb pinnale ja muutub päris tahkeks, nii et lusikaga peab teda kohe tugevalt kookima sealt purgist.

Suru muretaigen küpsetuspaberiga kaetud 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivomri põhja (mitte äärtele) ja küpseta 180 kraadi juures kuni põhi on ilus kuldne (umbes 15 minutit, aga jälgi kindlasti, et ääred liiga pruuniks ei läheks). Võta põhi ahjust ja lase jahtuda.

Ava kookospiimad, vala põhja vajunud kookosvesi välja ja kasuta ainult tahket valget osa. Tõsta kõik see valge mass suurde kaussi, lisa sinna datlid, millelt oled juba kivid eemaldanud ja surista saumikseriga kõik kreemjaks seguks. Nüüd lisa kakao ja sega lusikaga ühtlaseks. Kakao kogust võid ka ise maitse järgi timmida, sest kõik oleneb supilusika suurusest ja sellest, kui kakaoselt tugev maitse sulle meeldib. Kakaokreemi tuleb koguses isegi veidi rohkem, kui tordi jaoks vaja läheb, aga  kuna ta on nii uskumatult maitsev, siis umbes ühe magustoidupokaali võrra võid seda valmistamise ajal ära maitsta ja siis jääbki paras kogus järele :D

Pane koogipõhi tordialusele ja sinna ümber aseta koogivormi äär (selle sama vormi äär, millega sa põhja küpsetasid). Põhi läheb küpsedes veidi väiksemaks, seega jääb vormi ja põhja vahele natuke vaba ruumi, mis ongi okei. Lõika savoiardi küpsistelt umes 2 cm jupp maha, sest muidu on nad liiga pikad. Aseta küpsised vormi äärde nii, et need ääristavad tervet kooki. Nüüd vala pool šokolaadikreemist vormi ja silu pealt siledaks. Valmista espresso, lase sel jahtuda, leota savoiardi küpsiste äralõigatud otsi ja järelejäänud terveid küpsiseid kohvis ning lao neist üks kiht šokolaadivahule. Sinna peale vala ülejäänud šokolaadivaht ja silu jälle ühtlaseks. 
Pane kook külmkappi üleöö seisma. Enne serveerimist eemalda koogilt koogivormi äär ja kata kook värskete vaarikatega. Kui kasutad sügavkülmutatud vaarikaid, pane need koogile umbes tund enne serveerimist, et nad ilusti üles sulaksid. Ilu pärast võid veel koogile sleifi ümber siduda, siis on ta veel nunnum ;)


Kui teed seda torti jõulude ajal, võid muretaigna asemel kasutada põhjana piparkoogitaigent ja vahekihina savoiardi küpsiste asemel piparkooke. Mina tegin üldse nii, et põhjana kasutasin muretaigent ja vahele panin piparkooke. Ka ei kasutanud ma tordialusele kihte ladudes koogivormiäärt, vaid tegin nii, et panin šokolaadikreemi külmkappi umbes 30 minutiks tahenema (sellega muutus ta veidi tugevamaks), siis ladusin kihid koogipõhjale valmis ja kõige lõpus surusin koogi äärtele savoiardi küpsised ritta. Panin ka paela kohe ümber, et ta hoiaks kooki koos, kuni kook üleöö külmkapis taheneb. Aga mulle tundub, et koogivormi äärt kasutades on lihtsam kooki vormida. Eks vaata ise, kumba varianti soovid kasutada, saab mõlemat moodi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar