25 märts 2016

Uhke ja kaunis pannkoogitort

Tere! Mina olen pannkoogitort! Näen välja seest siiruviiruline, pealt lihtsalt šokolaadine. Maitsen hästi - lisaks suurtele inimestele armastavad mind ka peaaegu kõik lapsed :)


Mina olen juba ammu unistanud sellisest pannkoogitordist. Algul arvasin, et selle valmistamine võiks olla ju hästi lihtne - pannkoogid ja vahele Nutella kreem. Aga tundus, et päris Nutellaga läbi ei aja ja vaja oleks midagi, mis lõpuks tugevama vormi annab ja päris nii magus ei oleks. Otsisin ja sirvisin mitmeid retsepte, lõpuks jäi silma Sprinkle Bakes blogi retsept. Pannkoogid tegin ikkagi enda retsepti järgi, sest selle blogi retseptile järgnenud kommentaarid ei tekitanud suurt usaldust, kus inimesed arutasid selle üle, kuidas neid pannkooke ikka teha ja ei tea, kas tulevad ikka esimese korraga kohe välja jne jne :) Tundub, et õhukesed ülepannikoogid ei ole USAs just kõige levinumad. Meile aga on pühapäevased pannkoogihommikud mõnus traditsioon, mida teeme täna ja mis meenub mõnusa nostalgiana lapsepõlvestki. Ka täidises pidin algseid koguseid oma maitse järgi muutma, aga nüüd tundub olevat minu jaoks päris hea kooslus välja timmitud.


Seda torti pole võimalik kiiresti valmis teha. 25 pannkoogi küpsetamine ühe panniga võttis aega täpselt kaks tundi. Täidiste valmistamisele kulus umbes 15 minutit. Kihtide ladumine ja koogi viimistlemine võttis aega ühe tunni. Kokku koos igasuguste vahetegevustega võib julgelt 3.5 tunniga arvestada :) Aga hea uudis on see, et neid tegevusi võib hajutada - koogid võib valmis küpsetada kasvõi eelmisel päeval, sest kihte laduma hakates peaksid nad niikuinii täiesti jahtunud olema ja kook ise tuleks kokku panna ka ikka mõni tund enne serveerimist, et tal oleks aega külmkapis taheneda. Mina tegin koogi valmis serveerimisele eelneval päeval ja see toimis ka väga hästi.
Korra käis peast läbi isegi mõte, et aega saaks ju kokku hoida ka nii, kui osta poest valmis pannkoogid. Olen neid müügil näinud, ilusti hunnik kooke õhukindlas pakendis, aga ostnud kunagi pole, seega pole ka päris kindel, kas see on ikka hea lahendus. Aga kui aega vähe ja ikkagi tahaks seda torti teha, siis võibolla tasub ära proovida. Kes on ostnud neid poes müüdavaid pannkooke, võib jagada kogemusi, kas tasub osta ja kas on nad ka pannkoogi maitsega või mis... :)

Kui retsepti vaadata, siis suhkurt on seal suhteliselt vähe, mis tähendab, et tort pole üleliia magus. Kui oled suur magusasõber, võid suhkru kogust suurendada. Minule aga meeldis selline mõrkjas kakao maitse väga. Kusjuures vägagi oluline on marjakaste, mida kõrvale pakud. See kakaone šokolaadimaius lihtsalt nõuab hapukamat marja enda kõrvale. Kuna pannkoogid ja maasikamoos on klassika, siis läksin maasikate peale välja. Kindlasti sobib sinna kõrvale hästi ka vaarikas või mõni muu hapukas mari. Aga siinkohal ei räägi ma moosist vaid lihtsalt purustatud värsketest marjadest (ilma suhkruta).


Pannkoogitainas (25 pannkooki läbimõõduga 16 cm):
3 muna
4.5 dl (300 g) jahu
7.5 dl vett
1 tl soola
Sega kõik ained kokku. Kui on aega, siis jäta tainas külmkappi ööpäevaks seisma. Kui ei ole nii palju aega, hakka kohe kooke küpsetama. Mina teen pannkoogitainast Tupperware pannkoogishakeriga ja sel juhul teen seda kogust tainast kolmes jaos, sest shakerisse mahubki täpselt kolmandik sellest kogusest). See teeb asja väga lihtsaks. Aga loomulikult saab maitsva taina ka täitsa tavaliselt asjad kokku segades, nagu see ikka alati käinud on.


Šokolaadi-mandlivaht:
3 dl vahukoort
2 sl kakaopulbrit
6 sl suhkrut
mõni tilk mandliekstrakti
Vahusta vahukoort kuni see hakkab vaikselt paksenema. Lisa kakaopulber, suhkur ja mandliekstrakt ning jätka veel lühidalt vahustamist kuni saad tugeva vahu (aga ära suure hooga üle vahusta, võiga pole pärast midagi peale hakata!).

Šokolaadi-koorekreem:
2.5 dl vahukoort
260 g piimašokolaadi
Kuumuta koor peaaegu keemiseni. Vala see ruutudeks murtud šokolaadi peale, lase minuti seista ja siis sega seni, kuni šokolaad on sulanud ja segu on ühtlane.

Serveerimiseks värskeid (või külmutatud ja sulatatud) purustatud maasikaid

Aseta koogialusele pannkook, määri sellele hästi õhuke kiht šokolaadi-koorekreemi ja sinna peale õhuke kiht šokolaadi-mandlivahtu. Nüüd pane peale järgmine pannkook, jälle mõlemat šokolaaditäidist ja jätka kuni pannkoogid on otsas. Viimaseks kihiks jäta pannkook. Jäta tort toatemperatuurile ootele. Pane ülejäänud šokolaadi-koorekreem külmkappi tahenema. Kui kreem on parajalt paks, et noaga määrida, hakka kooki viimistelma (aga kui kreem on kihte ladudes juba piisavalt paksuks läinud, võid kohe viimistlemisega alustada) - määri kreemi koogi külgedele ja peale ning silu noa või spaatliga ühtlaseks. Pane tort külmkappi.
Enne serveerimist puista peale veidi kakaopulbrit.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar