25 veebruar 2017

Hõrk ja kerge linnupiimakook

Pealkiri ütleb küll linnupiimakook, aga tegelikkuses on sobiv nimetada seda maitsvat desserti hoopis linnupiimatordiks. Kook on tema levinud nimetus, aga kui nüüd peale vaadata, siis pole kahtlustki, et see sõna on veidi alahinnatud antud juhul ;)
Maitse on tal mõnusalt pehme ja siidine, eriti sobilik neile, kes ei armasta liialt magusaid kooke. Välimuselt sobib absoluutselt igasugusele pidulauale, sest oma kõrguse ja Savoiardi küpsistega kaetud äärtega annab vägagi luksusliku ja piduliku mulje.


Ja mida ei saa ka mainimata jätta, siis valmistamine on ülimalt lihtne ja käib päris kiiresti. Kuigi jah, kuna see kook ei vaja küpsetamist, siis peab ta külmikus küll seisma enne serveerimist, nii et valmis tuleks teha vähemalt eelmisel päeval, aga võib ka juba üle-eelmisel päeval.
Et saada selline kõrge ja uhke välimus, on see tort tehtud 20 cm läbimõõduga koogivormi. See tähendab aga, et ta pole just kõige suurem, ehk et jagub 7-10le sööjale, olenevalt kui suured tükid lõigata. Pigem võiks arvestada väiksema seltskonnaga, umbes nii 7 maiustajaga :)
Algne retsept on pärit Ragne Värki toidublogist, siin on minu pisikeste muudatustega versioon.


Põhi
150 g digestive küpsiseid
1.5 dl mandlijahu
50 g võid

Täidis
7 želatiinilehte*
4 sl sooja vett
200 g pakikohupiima (teralist, mitte pastat)
125 g suhkrut
400 g hapukoort
2 dl vahukoort (35%)

Kaunistamiseks
Savoiard´i küpsiseid (u 20 tk)
midagi täitsa endale meelepärast peale puistamiseks


Valmistamine
Purusta küpsised peeneks puruks, lisa mandlijahu ja sulatatud või ning sega kõik ühtlaseks.
Lõika Savoiardi küpsistelt otsast umbes 2 cm maha ja aseta nad püstipidiselt küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi äärtesse (küpsetuspaber on vajalik vaid selleks, et enne serveerimist kook paremini vormist kätte saada ja serveerimisalusele libistada). Nüüd laota umbes 2/3 küpsisepurust koogivormi põhja ja patsuta õrnalt ühtlaseks nii, et küpsisepõhi toetaks ka Savoiardi küpsiseid ja aitaks neil püsti seista.

Pane želatiinilehed 15 minutiks külma vette paisuma. Sega kohupiim, suhkur ja hapukoor kokku. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa hapukooresegule. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks, sega 4 sl sooja veega ja kuumuta pliidil kiirelt kuni želatiini lahustumiseni (ära keema lase!). Lisa vedelik peene nirena kiirelt segades hapukooresegu hulka ja vala pool segust koogivormi. Selle peale raputa järelejäänud küpsisesegu ning kata ülejäänud hapukooreseguga.

Lase koogil järgmise päevani külmkapis tarretuda.
Vahetult enne serveerimist kaunista. Vabariigi aastapäeva puhul kasutasin kuivatatud rukkilille õisi ja röstitud ning purustatud musta leiva puru. Aga võid kasutada midaiganes soovid, näiteks värskeid marjasid.

* Kuna želatiinilehed on erineva tarretumisvõimega, siis jälgi kindlasti pakendil olevaid juhiseid. Mina olen kasutanud želatiinilehti, kus pakendil soovitati 12 lehe kohta võtta 1 l vedelikku (sel juhul kasutasin 7 lehte). Aga olen kasutanud ka lehti, mille 12 lehte sobivad 0,5 l vedeliku tarretamiseks (sellisel juhul olen kasutanud tervet pakki). Nii et vaata ise, mis paki peal kirjas on ja kasuta siis vastavalt sobivat kogust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar