06 mai 2017

Šokolaadikook GÂTEAU MARCEL

Olen seda kooki juba mitu korda teinud ja kui nüüd järgmine kord vaja miskit magusat valmistada, siis on ta vist jälle üheks väga tugevaks konkurendiks teiste ees :) Mis mind kõige rohkem kookide juures häirib on see, kui nad on kuivad. Minu jaoks peab kook olema mõnusalt mahlane. See šokolaadikook on tänu oma pealmisele mousse-kihile väga mahlane, isegi pildilt on seda juba näha.


Originaalis ei ole koogi kaunistamiseks kasutatud marjasid, aga see on vist minu kiiks, et ma väga tihti panen koogile marjad peale, kuigi retseptis nii pole soovitatud (näiteks erinevad šokolaadi- ja juustukoogid). Mulle tundub, et marjad annavad nii mõnusat hapukust tasakaaluks magusale koogile, et ilma oleks nagu i-lt täpp puudu ;)


200 g tumedat šokolaadi
200 g võid
200 g suhkrut
6 suurt muna

Serveerimiseks:
kakaopulbrit
värskeid või külmutatud marjasid


Valmistamine
Sulata šokolaad koos võiga vesivanni kohale asetatud kausis. Sega ühtlaseks ja lase natuke jahtuda.

Eralda munakollased munavalgetest. Ühes kausis vahusta munakollased 2/3 suhkruga kohevaks ja heledaks vahuks. Teises kausis vahusta munavalgeid seni kuni hakkavad tekkima pehmed tipud. Siis hakka lisama jaokaupa suhkrut ja jätka vahustamist kuni saad tugeva ja läikiva vahu.
Munavalgete vahustamise õnnestumiseks tasub järgida mõningaid lihtsaid nippe: munavalged peavad olema toasoojad, kauss ja visplid peavad olema täiesti puhtad ja rasvavabad eelmisest kasutamisest, hea oleks kasutada klaasist või metallist kaussi, alguses hoia miksri kiirust natuke väiksemana ja hiljem tõsta seda.

Sega šokolaadisegu ettevaatlikult munakollasevahu hulka. Siis sega juurde munavalgevaht - esialgu umbes kolmandik, siis ülejäänud.

Kata 24 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Kalla pool šokolaaditainast vormi ning küpseta 175 kraadi juures 30 minutit. Ülejäänud šokolaaditainas las taheneb samal ajal külmikus.

Võta kook 30 minuti pärast ahjust välja, isegi kui see tundub veel natuke toores. Kook peaks ahjust välja võttes kokku vajuma. Lase jahtuda.

Siis määri jahtunud koogile külmkapis hoitud ülejäänud šokolaadisegu. Silu pealt ühtlaseks. Hoia kooki vähemalt mõni tund või soovitatavalt järgmise päevani külmkapis. Enne serveerimist libista mõne vormi mittelõhkuva plastmassist või puust noaga mööda koogivormi siseäärt, et kook äärtest lahti tuleks. Aseta kook alusele ja rebi/tõmba küpsetuspaber ka alt ära. Sõelu koogile veidi kakaopulbrit, kaunista marjadega.

Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar