03 märts 2018

Karamellikattega astelpaju-kaerakile

Kaerakile on üks väga vana söök. Osad mäletavad, et ema või vanaema valmistas seda kunagi ammu, osad ei mäleta ega tea sellest midagi. Need, kes mäletavad, ütlevad, et külmavärinad tulevad peale ja pole küll kindel, et seda rohkem enam süüa sooviks. AGA. Siin on kaerakilest üks väga maitsev edasiarendus tehtud ja ühtlasi on tegemist konkursi "Otsime uut Eesti rahvustoitu" võitjaga! Võdinaid tekitavale kaerakilele on lisatud astelpajumarjad ja peale tehtud brüleekreemist inspireeritud karamellikoorik. Tulemuseks on väga nauditav ja põnev dessert, lisaks veel üdini rahvuslik ;)

500 g kaerahelbeid
2 l vett
400 g astelpajumarju
u 2-4 dl moosisuhkrut



Valmistamine (10-12le)
Vala kaerahelvestele soe vesi ja jäta toatemperatuuril 1-3ks päevaks hapnema. Toatemperatuur tähendab ikka päris sooja tuba, et hapnemine pihta hakkaks, umbes 23-24 kraadi. Mina panin kausi üldse vannitoa põrandale, kus oli põrandasoojendus - siis läksid kõik protsessid ilusti käima. Hapnemise aega on raske täpselt ennustada, sest see sõltub väga erinevatest asjadest - näiteks toa temperatuur, kaerahelveste sort, aastaaeg. Kui oled leidnud kaerahelbed, millega said hea tulemuse, tasub nende juurde kindlaks jääda. Kogu protsessi peab ise korra läbi proovima ja siis hakkab tekkima väike arusaam, kuidas see just sinu kodus välja tuleb.

Kui vedelik on piisavalt hapukas, kurna see läbi sõela suurde potti ja suru kaerahelvestest lusikaga nii palju vedelikku välja, et sõelale jääks ikka päris kuiv mass ning potis oleks valkjas sogane vedelik.

Teise potti pane astelpajumarjad ja keeda neid natuke, et nad läheksid pehmemaks. Hõõru läbi sõela.

Vala nüüd astelpaljupüree kaeravedelikule ja keeda pidevalt segades kreemjaks. Kreemjas tähendab, et ta on umbes hapukoore paksusega, aga valades ikka veel voolab kenasti. Kui ta maha jahtub ja natuke seisab, läheb kreem veel tahkemaks, nii et pole vaja muretseda, et ta esialgu liiga vedel tundub. Maitsesta suhkruga. Suhkru kogus oleneb sellest, kui hapu on kaeravedelik. Peab täitsa maitse järgi ise vaatama, et saaks paras. Võib minna 2-3 dl suhkrut, aga võibolla isegi natuke rohkem.


Tõsta valmis kaerakile serveerimisnõudesse ja pane külmkappi jahtuma.

Mahlast ja vedelikust kuivaks pressitud astelpajukestad laota õhukese kihina ahjuplaadile ja kuivata ahjus 100 kraadi juures umbes 1,5 tundi või täpselt nii kaua, kuni nad on kuivad ja veidi krõbedad.

Enne serveerimist puista pealispinnale umbes 2 mm paksune suhkrukiht ja karamellista põletiga või ahjus grillrežiimil, nii nagu tehakse brüleekreemiga. Kaunista kuivatatud ja/või värskete astelpajumarjadega.

Autor: Monika Uibo raamatust "Tänapäevane Eesti köök"

1 kommentaar: