24 august 2010

Vähipidu


Kui augusti lõpus vähihooaeg kätte jõuab, hakkavad Skandinaavia rahvad neid lõputuid vähipidusid pidama. Eestlaste jaoks on see traditsioon veel suhteliselt võõras, aga naabritelt on ju alati tore häid asju üle võtta:)

Vähipidu peetakse võimalusel õues - see on suve lõpu ja sügise alguse tähistamise pidu. Kõikjal pannakse põlema küünlad ja puude külge riputatakse värvilisi põlevaid laternaid. Laud kaetakse pidulikult. Isegi kui pidu toimub õues, kasutatakse laudlina, kenasid lauanõusid, veinipokaale ja erinevaid kaunistusi. Kuna vähkide söömisest tekib suur segadus, peaks kindlasti olema korralik varu salvrätte või kauss sooja veega näppude puhastamiseks. Kõrvale sobib hästi valge vein, aga juuakse ka õlut, siidrit või lihtsalt vett.

Värskeid vähke pole veel poelettidel näinud, sest tavaliselt tuleb idee teha pidu ja siis ju nii kiiresti vaja, et tuleb leppida külmutatud vähkidega. Samas olen kuulnud, et ka soomlased ja rootslased ise kasutavad tihti külmutatud vähke.
Kuna vähkidest palju liha ei saa, siis on nende söömine pigem üks lõbus seltskondlik tegevus ja et kõht ka täis saada, pakutakse erinevaid kõrvalroogasid. Üldiselt on traditsioon pakkuda kõrvale erinevaid seenetoite - seenepirukas, seenesupp, seenesalat vms (sobivad ka juurviljatoidud nagu juurviljasupp või pirukas).

Minu vähipeo menüü nägi välja selline (kaheksale):
* eelroaks seenesupp koos pika saiaga;
* pearoaks vähid, ürdivõiga värske soe sai, värske koorega keedetud kartul ja hapukoor;
* magustoiduks pohlakook.

Seenesupp
1 kg kukeseeni
4 sibulat
4 kartulit
1,5 l vett
1,5 seenemaitselist puljongikuubikut
rõõska koort, piima, hapukoort või sulajuustu
soola ja pipart

Keeda kartulid puljongiga maitsestatud vees pehmeks ja püreesta koos veega. Haki sibulad ja hauta kuni need on muutunud pooleldi pehmeks, lisa seened ja jätka hautamist, kuni ka seened on läbi küpsenud. Lisa pool praetud sibula-seene segust kartulipüreele ja püreesta. Pane uuesti tulele, lisa ülejäänud sibula-seene segu ja koor (mina panin pool liitrit piima, aga kui kasutada hapukoort või rõõska koort, siis tuleks seda vähem panna), maitsesta pipraga ja kui vaja siis lisa ka veel natuke soola. Lase korra keema ja sega veel hetke kuni supp on mõnusalt kreemjas ja ühtlane ning ongi valmis. Serveeri värske pika saiaga.

Vähkide keetmine
50 külmutatud vähki
5 l vett
5 tl suhkurt
1,1 dl meresoola
kaks peotäit värsket tilli

Keeda veest, suhkrust, soolast ja tillist leem. Lase umbes 10 minutit jahtuda ja kurna. Aseta pooleldi sulanud vähid potti, vala leem neile peale ja lase seista vähemalt 12 tundi. Enne serveerimist kurna leemest, kaunista värske tilliga ja serveeri koos ürdisaia (Võib osta värsket pikka saia ja teha ise ürdivõi. Mina ostsin külmutatud ja eelküpsetatud pikad ürdivõiga saiad, mille panin korraks ahju - nii oli laual värske soe sai), keedukartuli ja hapukoorega. Kartul ja hapukoor on pigem minu lisand, traditsiooniliselt see vist vähipeo juurde ei kuulu. Üldiselt arvestatakse 10-15 vähki inimese kohta, mina aga ostsin poest kõik ära ja sain 70 asemel 50 vähki. Seega tundus, et värske kartul sobiks väga hästi, et kõht ikka täis saaks.

Pohlakook
Põhi: 60 g võid, 0,25 dl suhkrut, 1,5 dl jahu
Täidis: 200 g hapukoort, 1 muna, 0,5 dl suhkurt, 0,5 tl vaniljesuhkurt
150 g pohlasid, 15 g mandilaaste

Kuna ka pohlahooaeg on äsja alanud, mis samuti tähistab suve lõppu ja sügise algust, siis sobib üks lihtne ja maitsev pohlakook vähipeo lõpetamiseks ideaalselt.
Mõnusate väikeste koogikeste saamiseks kasuta plaati, kus on 24 väikest koogiaugukest. Sega põhja komponendid kokku ja vooderda augud sellega. Klopi munad kahvliga segi, lisa hapukoor, suhkur ja vaniljesuhkur. Vala täidis põhjale. Lisa pohlad ja mandlilaastud. Küpseta 195-kraadises ahjus 15 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar