25 veebruar 2011

Pavlova

Pavlova on munavalgetest tehtud krõbe beseekook vahukoorekatte ja marjadega, mis on oma nime saanud Vene baleriini Anna Pavlova järgi. Väidetavalt loodi see kook tantsija auks kas Austraalias või Uus-Meremaal peale 1920ndatel seal toimunud etendusi. Selle üle küll vaieldakse, kuid pigem arvatakse koogi päritolumaaks olevat siiski Uus-Meremaad. Tänapäeval on see üks väga populaarne maiustus nendes riikides, olles olulisel kohal ka rahvustoitude hulgas, mida pakutakse tihti pühade ja tähtpäevade puhul.

4 munavalget
näpuotsatäis soola
250 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl valget veiniäädikat
2 tilka vaniljeekstrakti

Kaunistuseks:
300 ml vahukoort
4 sl amaretto likööri
hapukaid marju või puuvilju

Valmistamine:
Kuumuta ahi 170 kraadini.
Vahusta toasoojad munavalged soolaga suhteliselt tugevaks, lisa vähehaaval (umbes 3-4 jaos) suhkur samal ajal vahustamist jätkates kuni saad tugeva vahu. Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanilje ning sega õrnalt läbi.
Tõsta vaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 23 cm läbimõõduga ketta suuruselt. Silu pealt ühtlaseks, aga jäta ääred keskkohast pisut kõrgemad, siis on hiljem parem täidist panna.
Tõsta plaat ahju (pigem ahju keskkohast natuke madalamale tasandile), keera kuumus kohe 150 kraadini ja küpseta 1 tund ja 10 minutit. Lõpus võid igaks juhuks kontrollida, kas on valmis, koputades õrnalt koogile. Kui pealt on kõva ja justkui kumiseb seest, siis on valmis. Keera kuumus maha, jäta ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Võid jätta ta sinna aeglaselt jahtuma kuni üleöö, aga vähemalt tund võiks ikka olla.
Enne serveerimist vahusta vahukoor ja maitsesta likööriga. Pane see bežeele ja kaunista hapukamate marjade või puuviljadega.

Ülemisel pildil tegin 7st munavalgest kaks ümmargust bežeepõhja, üks natuke väiksem. Vahele tegin segu 400 ml vahukoorest ja 200 g vaniljekohpiimast. Kõigepealt bežee, siis vahukooresegu, siis marjad ning siis teine kiht bežeed ja uuesti vahukoor ja marjad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar