28 juuni 2011

Torta di Riso

Põhi:
100 g võid
2.5 dl jahu
1 sl suhkrut
0.25 tl soola
2 sl külma vett

Pudista kokku külm või, jahu, suhkur ja sool. Lisa vesi ja sega taignaks. Tee tainast pallike, mähi toidukilesse ja lase umbes tund aega külmkapis seista.

Täidis:
50 g võid
300 g risotoriisi (või pudruriisi)
0.75 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 apelsini riivitud koor
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini mahl
1 l piima
2 suurt muna

Serveerimiseks:
tuhksuhkrut
kaneeli
vaniljejäätist

Kata 26-28 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga, rulli tainas lahti ja laota vormi põhja ja natuke ka külgedele. Torka kahvliga augud põhja ja küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Täidise tegemine on väga sarnane risoto valmistamisele, ainult et veini asemel on apesinimahl ja puljongi asemel piim.
Sulata pannil või ja prae selles riisi kuni riisiterade ääred hakkavad läbipaistvaks muutuma. Nüüd vala peale nii palju piima, et riis oleks kaetud. Lisa ka riivitud sidruni ja apelsini koor, apelsinimahl ja suhkrud. Sega pidevalt et riis põhja kinni ei jääks ja lase piimal riisi sisse vaikselt imbuda. Lisa vähehaaval piima, samal ajal segamist jätkates kuni riis on peaaegu pehme (al dente). See võtab aega umbes 15-20 minutit. Riisitäidis peab jääma suhteliselt vedel, kuna ahjus ta küpseb veel edasi ja tõmbab vedelikke endasse.
Lase riisitäidisel jahtuda, vahusta munad ja sega need riisisegusse.
Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.
Lase koogil veidi jahtuda ja taheneda, raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri koos vaniljejäätisega.

Idee riisikoogi tegemiseks tuli raamatust "Miks itaallased räägivad aina toidust" ja kõige meeldivama retsepti leidsin toiduplogist Siit nurgast ja sealt nurgast, mida muutsin õige pisut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar