24 juuli 2011

Kaneelilõõts

Kellele ei maitseks värsked soojad kaneelisaiad külma piimaga...?:) Maitse on nii lihtne ja hea, seda ei raatsigi muuta, aga kuju võib ju küll põnevamaks teha. Toidublogist Maitse asi leidsin väga laheda idee, rebitav kaneelisai, mis näeb välja nagu lõõts. Kuna inimesi oli meil 7, siis tundus algne kogus pisut vähevõitu, seepärast tegin 1,5 kogust ja mahutasin oma lõõtsa leivavormi asemel ümmargusse keeksivormi. Sai kadus laualt minutitega:)
Valmistamiseks varu parajalt aega, koos kõigi kergitamiste ja muuga läks mul umbes kuus tundi.


Tainas:
8,25 dl jahu
0,75 dl suhkrut
3 tl kuivpärmi (üks 11-grammine pakk)
0,75 tl soola
90 g võid
0,9 dl piima
0,75 dl vett
3 muna
1,5 tl vanilliekstrakti

Täidis:
3 dl suhkrut
3 tl kaneeli
0,75 tl muskaatpähklit
60 g võid

Valmistamine:
Taina jaoks sega suures kausis kokku 6 dl jahu, suhkur, pärm ja sool.
Klopi teises kausis lahti munad.
Kuumuta väikeses potis piima ja võitükke seni, kuni või on sulanud. Tõsta pott tulelt, vala juurde vesi ja vanilliekstrakt, sega ning lase veidi jahtuda. Vala vedelik jahusegu hulka ja sega, seejärel lisa munad ja ülejäänud jahu ning sega kuni tainas on ühtlane. Tainas jääb pisut kleepuv.
Pane tainapall suurde õlitatud kaussi toidukile ja rätiku alla ning jäta vähemalt tunniks sooja kohta kerkima.
Kerkinud tainasse sõtku umbes 2 supilusikatäit jahu ja lase veel 15 minutit soojas kerkida. 
Samal ajal valmista täidis - sega kokku suhkur, kaneel ja muskaatpähkel. Sulata või väikses potis, võib natuke ka pruunistuda lasta.
Seejärel rulli tainas kergelt jahusel tööpinnal ristkülikukujuliselt lahti. Pintselda üle sulavõiga ja puista peale kaneelisegu. Lõika tainas pikkadeks 6 cm laiusteks ribadeks. Tõsta need üksteise peale ja lõika omakorda ruutudeks. Aseta ruudud  lõõtsana üksteise kõrvale ümmargusse võitatud keeksivormi.
Lase vormis saial veel kuni tund aega kerkida. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures umbes 30 minutit või kuni sai on ilus kuldpruun.
Enne serveerimist lase saial vormis 30 minutit jahutda, naudi koos külma piimaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar