25 september 2011

Himbeertorte ehk Saksa vaarikatort

See on üks tüüpiline Saksa kook, mida seal kohvi kõrvale tihti pakutakse. Mõnusalt puuviljane ja mahlane, ei ole liiga magus ega liiga saiane ega liiga kreemine. Ühesõnaga suhteliselt pretensioonitu kook, mis peaks kõigile hästi sobima.
Põhja valmistamiseks on kõige parem kasutada spetsiaalset vormi, mis ümber pöörates jätab koogile kõrgemad servad. Aga saab ka tavalise lahtikäiva koogivormiga hakkama.

Põhi:
2 muna
2 sl sooja vett
6 sl suhkrut
1 sl vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
7 sl jahu
6 sl maisijahu

Katteks:
1 l vaarikaid või muid marjasid
2 dl vahukoort
2 sl suhkrut

Želee:
0.5 tl želatiini
2.5 dl vett
2 sl suhkrut
1 tl punast toiduvärvi

Valmistamine:
Määri koogivorm võiga ja puista õrnalt jahuga üle. Kuumuta ahi 175 kraadini.
Eemalda munavalged kollastest ja vahusta valged soolaga kohevaks vahuks, aga mitte päris kuivaks ja kõvaks.
Vahusta suures kausis munakollaseid sooja veega kuni saad koheva helekollase vahu. Lisa järkjärgult suhkur ja vaniljesuhkur ning jätka vahustamist kuni suhkrud on lahustunud ja munakogus on poole võrra kasvanud.
Lisa jahu ja maisijahu ning vahusta ühtlaseks.
Viimasena lisa suure lusika või spaatliga tainale munavalgevaht ja sega õrnalt kuni tainas on ühtlane.
Vala tainas koogivormi ja küpseta ahju alumises osas umbes 16 minutit või kuni põhi muutub kuldkollaseks. Enne vormist eemaldamist lase põhjal 10 min taheneda. Põhi peab täitsa maha jahtuma enne kui sellega edasi tegelema hakata.

Želee valmistamiseks pane želatiin 10ks minutiks 2 supilusikatäie veega paisuma. Siis kuumuta seda segu madalal kuumusel kuni želatiin on ära sulanud ja saad ühtlase vedeliku. Lisa 2 sl suhkrut ja ülejäänud vesi ning kuumuta pidevalt segades kuni suhkur on lahustunud.  Eemalda tulelt ning lase jahtuda kuni segu muutub napilt valatavaks (20-30 min).

Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks ja kata koogipõhi sellega. Vahukoore peale laota marjad ning marjade peale vala ühtlaselt želee. Lase koogil jahedas seista umbes 30 minutit, et želee tarduks. Võta külmikust ja serveeri kohe. Serveerimiseks võid vahustada veel  lisaks vahukoort.

Kooki tuleb säititada ainult külmkapis, sest toatemperatuuril hakkab želee sulama. 

Allikas: www.thegermankitchen.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar