16 september 2012

Mahlane õunakook, rukkise põhja ja beseese kattega


Kuldne sügis. Rikkalik õunaaeg. Mahe ja suussulav õunakook.

Põhi:
140 g rukkijahu
40 g hirsihelbeid
10 g nisukliisid
40 g suhkrut
0.5 tl soola
90 g külma võid
1 muna

Täidis:
800 g õunu
30 g suhkrut
150 ml + 4 sl vett
pool suurt või üks väike sidrun
60 g maisitärklist
3 munakollast
1.5 tl kaneeli
0.5 tl jahvatatud ingverit
50 g mandlilaaste

Peale:
3 munavalget
100 g tuhksuhkrut
peotäis värskeid pohlasid

Valmistamine:
Sega omavahel rukkijahu, hirsihelbed, nisukliid, suhkur ja sool. Lisa külmad võitükid ja näpi näppude vahel ühtlaseks puruks. Lisa muna ja 1 sl külma vett ning mätsi ühtlaseks tainaks. Tee tainast pall, mähi toidukile sisse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Puhasta õunad ja lõika tükkideks. Pane koos 150 ml vee ja suhkruga potti ning kuumuta aegajalt segades umbes 5 minutit. Sega sidrunimahl, 4 sl vett ja maisitärklis eraldi väikses kausis ühtlaseks. Lisa see pidevalt segades potti õunte hulka ning jätka umbes 10 minutit madalal tulel ja samal ajal kogu aeg segades kuumutamist kuni segu hakkab paksenema. Tõsta pott tulelt, lisa munakollased ja sega kiirelt ühtlaseks. Lisa ka kaneel, ingver ja näppude vahel puruks muditud mandlilaastude puru. Lase nüüd õunatäidisel jahtuda ning tõsta siis koos potiga veel mõneks tunniks külmkappi.

Võta külmkapist tainas ja vooderda küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogipõhja ääred ja põhi sellega. Taina peale pane teine küpsetuspaber ja suru see õrnalt vormi põhja ja äärtele, et ta võtaks vormiga sama kuju ja puudutaks nii põhja kui kõiki ääri. Vala sinna paar klaasi kuivatatud herneid või mõnda muud raskust ning küpseta 190 kraadi juures ahju tavarežiimil 10 minutit. Võta vorm korraks ahjust, eemalda herned ja pealmine küpsetuspaber ning küpseta veel umbes 5 minutit kuni ääred muutuvad pisut pruunikaks. Võta vorm ahjust ja jäta jahtuma.

Vahusta munavalged peaaegu tugevaks. Lisa tuhksuhkur umbes 4 jaos samal ajal pidevalt vahustamist jätkastes kuni saad tugeva ja läikiva vahu.

Vala nüüd õunatäidis vormi ja silu pealt ühtlaseks. Õunatäidise peale jaota munavalgevaht, silu ühtlaseks ja tee lusikapõhjaga väikesed tipud. Puista peale pohlad.
Pane kook 7-10 minutiks pöördõhuga režiimil 180-kraadisesse ahju kuni vahused tipud muutuvad õrnalt pruunikaks. Võta kook ahjust, lase jahtuda ning hoia enne serveerimist vähemalt 3 tundi külmkapis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar