22 oktoober 2012

Lasanje

Laupäevahommikune Lusika saade.
Külaliseks Tartu lemmikrestorani La Dolce Vita itaallasest omanik.
Menüüs kõige muu hea kõrval värskelt valmistatud pastast cannellonid.
Ja sealt see isu tuli. Pasta tegemise asemel läksid käiku küll poest ostetud lasanjeplaadid, aga tulemus viis ikkagi keele alla ja pani tahtejõu õhtu jooksul korduvalt proovile, et mitte veelkord juurde võtta ja end lõhki süüa:)


Hakklihasegu:
500 g veisehakkliha
2 sibulat
4 küüslauguküünt
400 g purustatud tomateid
0.5 dl tomatipastat
2 dl loomalihapuljongit
1 väike tl fenkoli seemneid
2-3 tl kuivatatud basiilikut
sool-must pipar

Piimakaste:
50 g võid
1 dl jahu
1.1 l piima
300 g riivitud suitsujuustu
sool-valge pipar
0.5 tl jahvatatud muskaatpähklit

12 lasanjeplaati

Valmistamine:
Hakklihasegu tegemiseks prae hakkliha pannil küpseks, poole pealt lisa ka hakitud sibul. Kui hakkliha on läbi küpsenud, lisa pannile purustatud või hästi peenikeseks hakitud küüslauguküüned, purustatud tomatid, tomatipasta, puljong, fenkoli seemned, basiilik ning maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Hauta tasasel tulel 20 minutit.
Piimakastme jaoks sulata potis või, lisa jahu ja pruunista pidevalt segades mõni minut. Lisa vähehaaval piim, vispliga pidevalt segades, et jahu-või segu lahustuks ja ei jääks tükke. Kui kõik piim on lisatud, jätka pidevalt segades kuumutamist, et põhja ei kõrbeks. Lisa ka muskaatpähkel, sool ja valge pipar ning kuumuta madalal tulel kuni segu hakkab paksenema.
Hakka kandilisse kõrgete äärtega ahjuvormi laduma kihte:
piimakaste, lasanjeplaadid, hakklihasegu, piimakaste, riivjuust,
lasanjeplaadid, hakklihasegu, piimakaste, riivjuust,
lasanjeplaadid, hakklihasegu, piimakaste, riivjuust,
lasanjeplaadid, hakklihasegu, piimakaste.
Jäta ühe kihi jagu riivjuustu järele. Pane lasanje ahju, küpseta 175 kraadi juures umbes 10 minutit, siis lisa riivitud juust ja jätka küpsetamist veel 20-30 minutit, kuni juust on pealt sulanud ja mõnest kohast juba ka veidi pruunikaks läinud ning vormi äärtes kaste mõnusalt mullitab. Lase lasanjel enne serveerimist 20-30 minutit seista, et ta lahti lõigates kohe laiali ei laguneks ja taheneks. Serveeri koos rohelise salati ja punase veiniga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar