23 jaanuar 2015

Soome lameleib kartuliga

Olen neid mõnusaid Soome kartuli-lameleibasid ehk kartuli-rieskasid viimastel päevadel päris mitu korda teinud. Sobivad väga hästi näiteks värske salati kõrvale - sel juhul määrin lihtsalt võid peale, mis kuuma rieska peal kohe ära sulab ja raputan veidi jämedamaid soolaterasid ka. Aga võib ka täitsa eraldi roana serveeria (näiteks hommikusöögiks) igasuguste erinevate lisanditega - sink, juust, soolalõhe, tomat, määrdejuust, avokaado... misiganes sulle leival maitseb.
Kõige maitsvamad on nad kindlasti värskelt ahjust tulnuna. Jahtunult võib lihtsalt ahjus või pannil uuesti soojaks teha.
Kui oled teinud suurema koguse kartuliputru ja osa on järgi jäänud, siis järgmistel päevadel sobib see ideaalselt nende leivakeste valmistamiseks. Kuigi mina tegin esimesel korral ka kartulipudru spetsiaalselt selle söögi jaoks. Pudru sai aga nii mõnusalt kreemine ja maitsev, et jõudsin enne leivakeste valmimist otse potist "maitstes" endal kõhu täis süüa :)


5 dl või ja piimaga valmistatud kartuliputru
5 dl nisujahu
2 muna
0.5 tl soola

Valmistamine (4 tk):
Sega kartulipuder, jahu, munad ja sool käsitsi ühtlaseks tainaks. Maitse tainast ja vajadusel lisa veel soola - kui kartulipudru ei ole väga soolane, võib veidi rohkem tainasse soola panna.
Jaga tainas neljaks ja tee jahuste kätega neli ümmargust pätsikest. Jahu kasuta julgesti, sest tainas kleepub päris korralikult. Lao pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa peale veel veidi jahu ning mulju kätega kuni saad neli lamedat ketast. Tee need kettad nii suured, kui ahjuplaat mahutab, jäta neile umbes 1 cm vahet. Vajuta sõrmedega tainasse süvendid.
Küpseta 250 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni pinnale tekivad tumedamad laigud.


Allikas: Mari-Liis Ilover

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar