08 veebruar 2015

Kaiserschmarren - rebitud pannkoogid Austriast

Kaiserschmarren ehk rebitud pannkoogid on Austrias väga tuntud ja laialt levinud söök. Mina olen seda kõige rohkem näinud ja söönud suusareisidel mägedes olevates söögikohtades ja mägikülakeste restoranides.
Tegelikult on ju tegemist tavaliste pannkookidega, kuid seal on omad nüansid, mis ta veidi teistsuguseks teevad - nad on paksud ja samas õhulised ning sisaldavad rummis leotatud rosinaid, mida meie oma pühapäevahommikustesse pannkookidesse ei ole harjunud panema :) Nad valmivad ka kiiremini võrreldes õhukeste ülepannkookide küpsetamisega. Siin retseptis olen küll öelnud, et seda kogust tuleb teha kahes jaos, kuid ise olen teinud kahes jaos küll, aga kahel pannil korraga, mis on valmimise veelgi kiiremaks muutnud.
Mingi kummaline side tekkis mul selle kaiserschmarreniga - millegiga võlus ta mind nii ära, et iga kord, kui eelmisel aastal Mayrhofenis suusareisil olles lõunale või õhtusöögile läksime, otsisid mu silmad esimese asjana menüüst just teda. Tavaliselt ma ta ka leidsin :) Ja nüüd sel aastal, kui talvine suusareis kahjuks vahele jäi, otsustasin selle mõnusa magustoidu retsepti üles otsida ja ise järele proovida, natuke nagu lohutuseks endale, et kui suusatada ei saa, siis kaiserschmarreniga maiustada saan ikka... ja neid päikeselisi lumiseid mäenõlvasid meenutada...

3 sl rosinaid
sorts rummi
6 muna
3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
4 dl piima
3.5 dl jahu (200 g)
2 tl vaniljesuhkrut
poole sidruni riivitud koor
50 g võid praadimiseks
tuhksuhkrut ja kaneeli peale raputamiseks
õunapüreed või muud moosi kastmeks


Valmistamine (4-le):
Pane rosinad rummiga vähemalt 15 minutiks likku.
Eralda munavalged kollastest.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahustamise lõpu poole lisa ka sool ja suhkur ning vahusta veel 1-2 minutit.
Pane munakollased koos piima, jahu, vaniljesuhkru ja sidrunikoorega eraldi kaussi ja mikserda paar minutit kuni saad ühtlase kreemja taina.
Lisa munavalgevaht õrnalt segades taina hulka.
Sulata pannil 25 g võid ja vala umbes pool taina kogusest keskmise suurusega või veidi suuremale pannile. Umbes minut peale taina pannile panemist puista peale ka pooled rummist nõrutatud rosinad. Küpseta kaanega kaetult keskmisel kuumusel kuni alt hakkab pruunistuma. Piilu vahepeal koogi alla, et liiga tumedaks ei läheks, sest pealt polegi väga aru saada, et alt on juba ilus, pruun ja küps. Nüüd ürita suure pannilabidaga kogu asi teist pidi pöörata ja küpseta edasi, kuni ka teine pool on ilus kuldpruun. Kui ühes tükis ei õnnestu ümber keerata, tee pannilabidaga kook pooleks või neljaks ja keera siis need tükid teist pidi. Ära üle küpseta, sest siis muutub kook puiseks ja kuivaks, aga ta peaks jääma veel mõnusalt mahlane.
Tee sama ka ülejäänud tainaga ning küpseta valmis ka teine kook.
Rebi koogid pannilabida ja kahvliga tükkideks, raputa peale tuhksuhkrut ja kaneeli ning serveeri koos õunapüree või mõne muu marjakastmega. Austrias serveeriti seda kõige sagedamini õunapüreega, aga ta maitseb hästi ka ploomikompoti, maasikatoormoosi või mõne muu marjakastme või moosiga. Vali enda maitse järgi :)

Allikas: http://www.austria.info/uk/austrian-cuisine

1 kommentaar: