22 november 2010

Chilli jelly

1 kg küpsetusõunasid
500 ml vett
500 ml õunaäädikat
900 g suhkurt
peotäis värskeid tšillikaunasid, umbes 200 g puhastamata kujul

Lisa 500 ml veele ja 500 ml õunaäädikale tükeldatud õunad (koos koorega) ja umbes pooled tükeldatud tšillikaunad. Kuumuta keemiseni, seejärel hauta madalal kuumusel umbes 25 minutit.
Vala see segu läbi tiheda sõela. Ära suru täidist sõelast läbi, et moos jääks geeljas ja mitte hägune. Jäta vaiselt tilkuma kuni 5 tunniks.
Pane nõrutatud vedelik madala kuumusega potti. Kui vedelik on kuumemaks läinud, lisa suhkur, keera kuumus umbes 10 minutiks kõrgemaks ja sega hoolega, et suhkur ilusti ära sulaks. Keera kuumus maha ja lase rahulikult jahtuda. Kui segu hakkab tarretuma, sega hulka ülejäänud hästi peeneks hakitud tšillid.
Pane leige segu purkidesse ja lase lõplikult maha jahtuda.

Sobib hästi juustu ja kreekeritega, võileiva vahele, röstsaiale või mujale.

Et testida, kas tarretis on õige aja keenud, tee selline test:
Enne tarretise valmistama hakkamist pane väike taldrik sügavkülma. Kui arvad, et tarretis on piisavalt keenud (25 minutit), võta taldrik sügavkülmast välja, pane natuke vedelikku taldrikule ja lase mõned sekundid jaheneda. Nüüd tõmba näpuga tarretisest läbi. Kui on tekkinud kile või naha moodi kiht, mis näpuga tõmmates kortsu läheb, siis on tarretis valmis. Kui kilet ei teki, lase veel mõni minut keeda ja korda testi.

4 kommentaari:

  1. Näeb isuäratav välja. Mis need küpsetusõnad võiksid olla? Suvalised ei sobiks? Kui palju sellest umbes tuleb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küpsetusõuntena võib kasutada mingeid kõvemaid ja hapukamaid õunasid. Kogust nüüd täpselt enam ei mäleta, aga umbes 1 liiter peaks seda tulema, kui koostisosi vaadata:)

      Kustuta
  2. Kui kaua see säilib?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna suhkurt on väga palju, siis tõenäoliselt säilib nii nagu tavalised moosid ehk et kui on korralikult suletud, siis umbes aasta.

      Kustuta