20 detsember 2010

Beseeküpsised

Kui mõnest toidutegemisest on munavalgeid järgi jäänud, mida ei raatsi ära visata, siis on väga hea idee ja lihtne teha näiteks beseeküpsiseid. Külmkapis säilivad lahtised munavalged umbes mõne päeva. Täidistega võid vabalt improviseerida. Samuti on küpsised väga hea ja armas kingiidee.
Munakollastest aga võid teha näiteks laimikorvikesi.

3 munavalget
160 g suhkrut

Täidiseks:
kookoshelbed
kuivatatud jõhvikad

Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur ja vahusta kuni saad paksu läikiva vahu. Tee see kogus pooleks. Lisa ühele poolele peotäis kookoshelbeid, teisele poolele peotäis kuivatatud jõhvikaid. Sega kumbki segu eraldi läbi, nii saad kahte sorti küpsiseid sellest kogusest.
Tee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile teelusikatäie suurused kuhjakesed (teise lusikaga võid aidata tainast lusika küljest lahti tulema ja sobivat kuju vormima).
Küpseta 110 kraadi juures 1 tund. Lase beseel ahjuplaadil täielikult maha jahtuda ja taheneda enne kui neid eemaldama hakkad, muidu võivad katki minna.

Teine variant beseeküpsisteks on selline (ka väga maitsev):
2 munavalget
1,25 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl riivleiba
3 dl maisihelbeid

Valmistamine:
Vahusta jälle munavalged, siis lisa suhkur ja vahusta lõpuni tugevaks vahuks. Seejärel sega hulka küpsetuspulber, riivleib ja käte vahel väiksemateks tükkideks purustatud maisihelbed. Tee küpsetuspaberiga kaetud plaadile väiksed kuhjakesed (jäta väikesed vahed, kuna küpsised paisuvad pisut), raputa veel natuke riivleiba kaunistuseks peale ja küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda ahjuplaadilt kui küpsised on täielikult maha jahtunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar