09 märts 2011

Sidruni-beseekook (Lemon Meringue Pie)




Põhi:
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
30 g tuhksuhkrut
120 g kuubikuteks lõigatud külma võid
1 suur muna



Sidrunitäidis:
60 g maisitärklist või kartulitärklist
170 g suhkrut
160 ml värsket sidrunimahla
230 ml vett
60 g võid
4 suurt munakollast

Beseekate:
4 munavalget
170 g tuhksuhkrut

Valmistamine:
Töötle jahu, küpsetuspulber, suhkur ja võitükid köögikombainiga keskmisel kiirusel kuni saad purulaadse massi, kus ei ole enam suuri tükke (umbes 20 sekundit). Lisa muna ja jätka mikserdamist kuni saad ühtlase taina (15-30 sekundit). Vormi see pallikeseks, kata kilega ja aseta tunniks külmkappi. Võid ka käsitsi seda tainast teha käe või lusikaga segades.
Kuumuta ahi 160 kraadini (ventilaator sisse lülitatud).
Rulli tainas kergelt jahusel tööpinnal ümmarguseks kettaks. 23 cm vormi jaoks peaks ketta läbimõõt olema 29 cm ja paksus 4 mm. Rulli tainast alati keskelt väljapoole suunas, siis on lihtsam õige kujuga vormi saada. Kui tainas on õige suurusega, rulli see õrnalt tainarulli ümber ja tõsta niiviisi küpsetusvormi. Ära tainast venita, suru see õrnalt põhjale ja külgedele. Kui tainast jääb üle äärte, lõika üleliigne ära.
Torka kahvliga põhjale augud, et küpsemise ajal selle alla suuri mulle ei kerkiks. Kata põhi küpsetuspaberiga ja pane sinna raskus peale (näiteks riis või kuivatatud herned ja vaata, et oleks ühtlaselt laotatud). Küpseta põhja 10 minutit, siis eemalda raskus ja küpseta veel 10-15 minutit või kuni põhi on kergelt pruunistunud. Lase täitsa maha jahtuda.

Sega potis maisitärklis, suhkur, vesi ja sidrunimahl kuni saad ühtlase segu. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni keemiseni (7-10 minutit). Keera kuumus miinimumini ja kuumuta veel pidevalt segades 30-40 sekundit kuni saad piimjat värvi segust läbipaistva ja pakseneva segu. Kui segu pole veel paksenenud, hoia natuke kauem madalal kuumusel, kuni see pakseneb. Kogu aeg peab segama, sest paksenemine toimub väga järsku, muidu võib klimpi minna.
Eemalda pott tulelt ja sega juurde või ning munakollased. Jätka segamist kuni või on sulanud ja saad ühtlase massi. Vala segu väiksemasse nõusse, kata kilega ja pane külmkappi jahtuma. Hea oleks, kui sidrunitäidis saaks jahedas olla umbes 4 tundi.

Beseekatte jaoks vahusta munavalged tugevaks. Lisa vähehaaval suhkur ja jätka vahustamist kuni saad tugeva läikiva vahu.

Kuumuta ahi ventilaatoriga režiimil 190 kraadini. Vala sidrunikreem küpsetatud põhjale, silu ühtlaseks ja selle peale aseta vahustatud munavalge. Võid kasutada lusikat ja tekitada lusikapõhjaga väikeseid tipukesi koogile. Aga võid ka tordipritsiga munavalget koogile kanda tehes sellega erinevaid mustreid ja kujundeid.
Küpseta ahju alumises osas 7-10 minutit või kuni bezee tipud hakkavad kergelt pruunikaks minema.
Lase jahtuda toatemperatuurile, siis kata kook ja pane mõneks tunniks külmkappi. Kui liiga kiiresti sööma hakata, on täidis veel vedel ja lahti lõigates võib välja voolata.

Allikas: www.exclusivelyfood.com.au

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar