18 november 2012

Blondie ehk mandli ja valge šokolaadi kook

Ühel äärmiselt põneval ja kasulikul Marju poolt läbi viidud toidufoto koolitusel pildistasime Silja valmistatud blondie kooki ja pärast sõime suure portsu ise ära ka. See kook viis keele alla, võibolla ma sõingi üksi enamuse ära, aga ei suutnud end tagasi ka hoida. Nüüd, kuid hiljem meenus see emotsioon, otsisin retsepti üles ja proovisin järgi. Tõeline pähkli ja šokolaadi nauding!

200 g valget šokolaadi
6 muna
120 g suhkrut
150 g jahvatatud mandleid (soovitavalt kooritud)
50 g tükeldatud või terveid maapähkleid või mandleid (soovi korral)
näpuotsatäis soola
1-2 dl vaarikaid
Valmistamine:
Sulata šokolaad vesivannil. Samal ajal vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa mandlijahu, pähklid ja sulatatud šokolaad ning sega ühtlaseks. Vahusta eraldi kausis munavalged natukese soolaga tugevaks vahuks. Lisa munavalgevaht munakollasesegule ning sega õrnalt ja aeglaselt spaatli või suure lusikaga alt üles liigutustega tainas ühtlaseks.
Vala segu 23x34 cm nelinurksesse koogivormi, mis on kas võitatud ja suhkruga üle puistatud või kaetud võiga määritud küpsetuspaberiga. Kuna koogis pole üldse võid ega muid rasvaineid, võib ta kergelt küpsemise ajal vormi kinni jääda. Seepärast määri isegi küpsetuspaberit kasutades küpsetuspaber võiga. Koogi peale puista kas värsked, külmutatud või kompotist kurnatud vaarikad.
Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit kuni kook on pealt õrnalt pruunikas. Enne vormist eemaldamist ja lahtilõikamist lase umbes 15 min koogil puhata. Sobib hästi ka külmalt.

1 kommentaar:

  1. Väga lahe, et Sulle blondie maitses:) See kook, mida Sa praegu tegid, on mu enda vaieldamatu lemmik-blondie, mille retsepti pusisin valmis suvel. Päris mitu korda katsetasin enne, kui rahuldava tulemuseni jõudsin:)

    Marju koolitusel aga tegin seda blondiet: http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/03/kirsi-valgesokolaadi-blondie.html, mis on hoopis üks Donna Hay mugandus.
    igal juhul mul on hea meel kuulda, et mõlemad meeldisid:)

    VastaKustuta