23 detsember 2012

Õnneküpsised

Jõuludeks, sünnipäevaks või niisama seltskondlikuks tegevuseks sobivad sellised isetehtud õnneküpsised imehästi. Selle võlu ongi ju selles, et küpsise sisse paberile saab kirjutada misiganes lauseid - vanasõnadest ja temaatilistest tarkuseteradest kuni vägagi personaalsete soovide-komplimentideni.
Iseenesest lihtsad küpsised, aga aega tuleb varuda parasjagu, sest kahekaupa küpsetamine ja voltimine võtab aega ning lõpuks tuleb arvestada ka, et näpuotsad võivad tuliste küpsiste voltimisest päris õrnad olla:) Ning voltimisel tuleb olla kiire, sest kui küpsis hakkab juba jahtuma, hakkab ta ka krõbedamaks minema ja võib murdmisel lihtsalt katki minna.


100 g jahu
1 sl maisijahu
50 g tuhksuhkrut
0.5 tl soola
3 sl päevalilleõli
3 munavalget
1 tl piima
1.5 tl vaniljeekstrakti
1.5 tl mandliekstrakti

Valmistamine (umbes 17 tk):
Kuumuta ahi 170 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kirjuta küpsise sisse minevatele 6x1 cm paberitükkidele laused.
Sega jahu, maisijahu, tuhksuhkur ja sool kausis ühtlaseks. Puulusikaga sega hulka õli, munavalged, piim, vanilje- ja mandliekstrakt.
Tee esialgu küpsiseid kahe kaupa, sest nad tuleb voltida õigesse kujusse kohe soojalt ja pehmelt, et küpsis ei jõuaks veel krõbedaks kuivada. Tõsta plaadile supilusikatäis tainast ja silu lusikapõhjaga tainas 10 cm läbimõõduga ringiks, et küpsis oleks igalt poolt ühe paksusega. Küpseta 10-12 minutit kuni küpsise ääred hakkavad pruunikaks minema. Jäta plaat ahju ja võta spaatliga ettevaatlikult üks küpsis välja. Pane keskele pabeririba, voldi küpsis kokku. Nüüd pane sirge äär kausi serva vastu ja painuta küpsise nurgad õrnalt alla, et tekiks õnneküpsise kuju. Aseta küpsis mõneks minutiks muffinivormi kuni ta on jahtunud, siis säilib ilus kuju.

Allikas: BBC Food Recipes, voltimise videoõpetust võib vaadata siit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar