05 veebruar 2013

Grillitud spinati-juustusaiad

Grillitud juustusaiad on väga vana ja paljudes erinevates riikides populaarne söök. Niiöelda kaasaegsed juustusaiad olevat pärit USA-st 1920-ndatest aastatest, kus need said Suure Depressiooni ajal eriti populaarseks just oma lihtsuse ja odavuse tõttu - saiaviilu peale pandi juust, soojendati juustu sulamiseni ja valmis ta oligi. Umbes 1960-ndatel lisati juustu peale veel teine saiaviil ja tekkis niiöelda burgeritaoline juustusai. Täna on hakatud tegema sellest lihtsast juustusaiast igasuguseid erinevaid variantsioone, et tuua juurde põnevaid maitsenüansse. Lisatakse liha, juurvilju ja kastmeid.

Et teha ühest juustusaiast imehea juustusai, tuleks jälgida kahte lihtsat, aga olulist asja. Esiteks tuleb saiadele määrida pehmet võid nii, et see kataks kogu saia pinna. Ja teiseks tuleb leida see õige kuumus, et juust kindlasti ära sulaks ja saiad muutuksid välispinnalt veidi krõbedaks ja pruunikaks, aga ei jõuaks veel kõrbema hakata.



4 viilu röstsaia
3 tl pehmet ja soolasemat võid
2 tl pestopastat
80 g peenelt riivitud gouda või emmentali juustu
100 g külmutatud hakitud spinatit
4 viilu tomatit

Valmistamine:
Sulata spinat, nõruta korralikult ja sega riivitud juustuga. Kui on vaja, et spinat kiiremini sulaks, kuumuta seda pannil madalal kuumusel kuni ka liigne vesi on aurustunud.
Määri kõikidele saiaviiludele õrnalt pehmet võid. Vaata, et saia ei lõhuks ja kogu külg saaks ilusti kaetud. Hea on kasutada umbes ühe päeva vanust saia, et ta ei oleks liiga pehme.
Pane kaks saiaviilu lõikelauale, võikiht vastu lauda. Määri puhtale poolele pestopasta. Pane juustu-spinatisegu saiadele. Sinna peale pane tomativiilud ja kata ülejäänud saiaviiludega võikiht ülespoole.
Tõsta eelnevalt kuumutatud pannile ja prae keskmisest natuke madalamal kuumusel kaanega kaetult kummalti poolt umbes 4 minutit. Vaata, et juust oleks sulanud ja sai veel ei kõrbeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar