27 mai 2013

Karulaugu-avokaadomääre

Karulauk on üks esimesi kevadisi taimesid, mida juba varakult aiast või metsast saada on. Lisaks sellele, et nende värskete küüslaugumaitseliste lehekeste toidu sisse panemine tekitab nii mõnusa kevadise tunde, õigemini lausa suve meeleolu, on ta ka äärmiselt vitamiinirikas ja tervislik. Karulaugus on näiteks 10-15 korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Kõige kasulikum on ta ikka värskelt salatites, pestodes ja maitsevõides. Aga sobib hästi ka soojade roogade maitsestamiseks, kuigi siis tasub ta lisada toidule kõige lõpus ja mitte enam kuumutada, et võimalikult palju kasulikku alles jääks.
Siin üks määre leivadele ja saiadele, koos avokaadoga:


2 küpset ja pehmet avokaadot
umbes 25 karulaugu lehte
75 g toorjuustu
2 sl sidrunimahla
soola ja pipart

Valmistamine:
Purusta kahvliga väikses kausis pehme avokaado. Võta karulaugu punt kätte ja lõika eraldi nõusse otsast alates kääridega umbes 5 mm paksused ribad. Purusta need uhmriga. Kui uhmrit ei ole, siis haki noaga lõikelaual peeneks.
Sega avokaado, karulauk, toorjuust ja sidrunimahl ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri kohe. Kui serveerimiseni jääb veel aega, siis kata kauss toidukilega, sest õhu käes hakkab avokaado pruuniks minema. Enne serveerimist sega määre läbi.
Võid panna ka kõik ained köögikombaini ja seal ühtlaseks purustada, aga mulle meeldib, kui määrdes on suuremaid tükke ka sees, annab mõnusat tekstuuri juurde.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar