09 november 2015

Süümepiinadeta šokolaadikook

See on tõesti üks selline kook, mille söömisel ei pea tundma mitte ühtegi süümepiina. Lihtsalt ei pea, kuigi lausa imelik on öelda koogi kohta tervislik. See sõna on omamoodi ära leierdatud ja kas kõik meie ümber üldse peabki olema nii üdini tervislik? Aga no ikkagi, suu läheb naerule tõstes endale juurde kolmandat tükki kooki ja teades, et sellest ei olegi mitte midagi hullu :)

Šokolaadivahu retsepti leidsin blogist "Siit nurgast ja sealt nurgast". Olen väga suur selle blogi fänn, juu ta lihtsalt sobib minuga nii hästi. Isadepäeva ja meie pere issi kõige esimese! isadepäeva puhul otsustasin teha lihtsa pokaalimagustoidu asemel ikkagi kooki. Põhi tuli šokolaadivahule samuti eriline - nisujahu asemel riisi-, mandli- ja tatrajahu, või asemel ghee, suhkru asemel mesi.

Ühesõnaga. Aegajalt on väga tore teha selliseid magustoite, mida võivad rohkem süüa ka need, kes muidu ehk magusaga väga liialdada ei julge.

Palju õnne selle koogiga kõikidele isadele, kes said sel aastal esimest korda seda päeva isana tähistada!

Põhi:
120 g riisijahu
50 g tatrajahu
50 g mandlijahu
0.5 tl soola
120 g gheed
2 sl mett
1 munakollane

Täidis:
2 purki kookospiima
33 mahlast datlit
7 sl mõru kakaod

Peale:
värskeid marju
röstitud kakaoubasid

Valmistamine
Näpi kuivained külmade ghee tükkidega ühtlaseks purutaoliseks massiks. Lisa mesi ja munakollane ning sõtku tainaks. Määri see tainas 23-cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja (äärtele ei pea määrima) ja pane 30 minutiks külmkappi. Seejärel küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on kuldne ja ääred veidi pruunikad. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Muide, riisijahu tegin nii, et jahvatasin köögikombainiga pudruks mõeldud riisihelbed peeneks, sest poest valmis riisijahu ei leidnud.

Hoia kookospiima enne koogi tegemist vähemalt 12 tundi külmkapis. Jahedas kihistub kookospiim kaheks osaks, põhjas on kookosvesi ja kreem tõuseb tahke massina peale. Selle vesise osa võid ära valada ja paks mass pane kaussi. Lisa sinna kivideta datlid. Kasuta mahlaseid puuviljaleti jahekapis müüdavaid datleid (mitte kuivatatud datleid). Rimis on näiteks pappkarbis väga sobivad datlid. Tee saumiksriga kookospiim ja datlid ühtlaseks massiks. Sega lusikaga hulka kakaopulber. Tõsta see mass jahtunud koogipõhjale.

Et hiljem oleks lihtsam kooki serveerida ja see vormist taldrikule tõstes katki ei läheks, võid küpsenud koogipõhja tõsta kohe sellele taldrikule, millega kooki pakud ning siis sinna peale panna šokolaadivahu.
Tõsta kook külmkappi. Enne serveerimist puista peale hakitud kakaoubasid ja endale meelepäraseid marju. Aga võid kooki kaunistada millegaiganes soovid. Hapukad marjad sobivad magusa šokolaadiga hästi kokku. Kook võiks umbes tunnikese külmkapis seista enne söömist, aga minul ootas ta kapis söömist lausa kaks päeva ja maitses ka veel kolmandal päeval väga hästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar