29 detsember 2015

SWEET AND STICKY ehk aasiapäraselt magus ja uskumatult hõrk seakülg

Siin on üks imemaitsev seakülje retsept, mis lülitus alates nendest jõuludes minu lemmikretseptide hulka :)
See seakülg on üheaegselt nii mahlane, magus kui tšilline, ka aasiapäraselt tummine. Kui ma muidu ei ole suur sea fänn, siis see roog tekitab sõltuvust küll.
Taaskord on tegemist väga lihtsa retseptiga, põhimõtteliselt vaja lihtsalt marinaadi ained kokku segada, siga nendesse seisma panna ja siis ahju pista. Volia!

Liha käisin ma ostmas turult, aga eks leiab ka tavapoest. Turul on valik lihtsalt suurem, et hankida endale just täpselt see kõige õigem tükk liha. Küljeliha võib olla ka kondita ribiliha või peekoni nime all. Peaks olema selline läbikasvanud triibuline liha, kus liha on ikka veidi rohkem kui pekki :) Samas liiga taine liha ei jää nii mahlane ja pole ka päris see.




1.5 kg seakülge
3+1 dl magusat tšillikastet
1 dl austrikastet
1 dl Hoisini kastet
1 laimi mahl
soola ja pipart
3 sl seesamiõli
rohelist sibulat serveerimiseks

Valmistamine (4-le):
Eemalda lihalt terava noaga kamar ja lõika 300-400 g tükkideks.
Sega kokku 3 dl tšillikastet, austrikaste, Hoisini kaste, laimimahl ja maitsesta soola-pipraga. Pane lihatükid kaussi nii, et kõik oleks marinaadiga koos ja kaetud. Jäta liha umbes paariks tunniks marinaadi seisma, aga veel parem, kui täitsa üleöö.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Lao lihatükid ahjuvormi üksteise kõrvale ning vala ka marinaad liha peale. Pane ahju ja küpseta 45 minutit. Jälgi vahepeal, et liha pealt päris ära ei kõrbeks, aga pruunistuma peaks ta küll. Peale vaadates on näha, kuidas liha pind mullitab ja nii peabki olema. Kui hakkab liiga ära kärssama, kata liha vahepeal hõbepaberi või kaanega (kui su vormil on kaas). Kastmega võid kasta ka.
Peale 45 minutit kõrgel kuumusel küpsetamist vähenda ahju kuumus 160 kraadini ja küpseta veel liha 1 tund.
Võta ahjust välja ja lase enne serveerimist umbes 10 minutit taheneda. Lõika liha viiludeks, puista peale rohelist sibulat.
Kastme jaoks sega 1 dl tšillikastet seesamiõliga.
Eraldi kastmena võid veel lauale panna pannile järgi jäänud marinaadi. See on küll väga tummine ja intensiivne, aga võibolla mõni sööja soovib ka seda lihale veel lisada.

Allikas: Tuuli Mathisen

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar