17 jaanuar 2010

Grissini ehk Itaalia kõrsikud


1 spl värsket pärmi või 1/3 pakki kuivatatud pärmi
1/2 tassi käesooja vett
näpuotsatäis suhkrut
2 spl linnaseekstrakti (soovi korral)
1 tl soola
1 3/4 - 2 tassi valget jahu
kuivatatud maitserohelisi või muid lisandeid (estragon, pune, tüümian, mooniseemned, seesamiseemned, tsilli või cayenni pipar)

Soojenda kuuma veega keskmise suurusega klaasist segamiskauss. Nõruta. Pane pärm kaussi ning vala peale soe vesi. Sega hulka suhkur, sega kahvliga ja lase seista, kuni pärm on sulanud ja hakkab vahutama, 5-10 min.
Sega puulusikaga hulka linnaseekstrakt, sool ja 1/3 jahust. Sega hulka teine jahukolmandik. Sega lusikaga, kuni tekib tainas, mis hakkab kausiäärte küljest lahti tulema.
Riputa jahu tööpinnale. Eemalda tainas kausi küljest ja sõtku järk-järgult sisse ülejäänud jahu. Sõtku 8-10 min. Lõpuks peaks tainas olema vetruv ja ühtlane. Vormi sellest pall.
Võta tainast väike pähklisuurune tükk. Rulli seda kergelt näppude vahel, nii et tekiks väikese vorsti kuju. Pane kõrvale. Korda kuni kogu tainas on ära kasutatud. Sellest peaks saama ca 30 tainatükki.
Pane tainatükk puhtale tööpinnale, millel ei ole jahu. Rulli tainast mõlema käe väljasirutatud sõrmede all, et tekiks pikk, umbes 1 cm jämedune pulk. Pane see kergelt õlitatud küpsetusplaadile. Rulli nii kõik tainatükid ja vaata, et need oleksid ühejämedused. Võid teha ilma lisanditeta lihtsaid grissinisid, aga kui soovid maitset juurde anda, pane umbes pool teelusikatäit maitserohelist pihku koos tainatükikesega, mudi seda tainast, et maitserohkeline sinna sisse läheks ja siis vooli kõrsikud. Veel ühe mõnusa lisandina võib kasutada näiteks vürtse - kui grissini oli valmis voolitud, raputasin lauale pisut cayenni pipart ja rullisin grissini selle seest läbi. Nii tulid had mõnusad vürtsikad.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata küpsetusplaat rätikuga ja pane 10-15 minutiks sooja kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Kui pole head kohta, kuhu neid kerkima panna, võib panna suurde segamiskaussi keev vesi ja ahjuplaat selle peale asetada. Küpseta 8-10 minutit. Võta ahjust välja, pööra teistpidi ja pane veel 6-7 minutiks ahju. Ära lase grissinil pruunistuda. Lase jahtuda. Grissini peab olema krõbe, soojalt on ta veel pehme. Kui kõrsikud kaotavad niisukuega oma krõbeduse, siis soojenda neid paar minutit enne serveerimist keskmise kuumusega ahjus.

1 kommentaar:

  1. Suur aitäh retsepti eest! Tegin selle abil tavalisi kõrsikud kommide jaoks, jätsin ära linnaseekstrakti ning panin suhkrut rohkem mitte soola.

    VastaKustuta