12 jaanuar 2010

Pistaatsiapähkli-šokolaadi kook

270 g jahu, jagatud kaheks osaks
2 tl küpsetuspulbrit, jagatud kaheks osaks
1 tl soodat, jagatud kaheks osaks
150 g pehmet võid (toatemperatuuriga), jagatud kaheks osaks
250 g suhkrut (tuhksuhkrut, kui on), jagatud kaheks osaks
4 muna
275 ml maitsestamata jogurtit
1.5 tl vaniljeessentsi, jagatud kaheks osaks
2 spl magustamata kakaopulbrit
125 – 200 g tükeldatud tumedat šokolaadi
100 g hakitud pistaatsiapähkleid

Vaja läheb kahte kaussi erivärviliste tainaste segamiseks.

Valmistamine:
# Kõigepealt valmista šokolaadine taigen: vahusta pool suhkru ja pool või kogusest õhuliseks vahuks (kõige kergem on seda teha miksriga). Lisa ükshaaval kaks muna, peale iga muna lisamist mikserda hoolega.
# Lisa pool jogurti kogusest ning pool vaniljeessentsi kogusest, jätka mikserdamist.
# Eraldi kausis sega omavahel pool jahu, pool sooda ja pool küpsetuspulbri kogusest. Lisa ka kakaopulber.
# Lisa jahusegu või-munasegule ning mikserda veel paar minutit, kuni segu on ühtlane.
# Vala (taigen ei ole väga vedel, aga üsna elastne) taigen võiga määritud koogivormi (või väikestes vormi põhjadesse, kui otsustad nende kasuks) ning aseta külmkappi. Võib ka nii teha, et ei pane külmkappi, siis seguneb tainas vormi valades natuke rohkem ära ja tuleb triibulisem (seda just väikeste muffinivormidega tehes).

# Loputa mikser ning valmista pistaatsiataigen: mikserda ülejäänud või ja suhkur õhuliseks vahuks. Lisa taaskord munad, ükshaaval.
# Lisa ülejäänud jogurt ja vaniljeessents, mikserda ühtlaseks.
# Eraldi kausis sega ülejäänud jahu, küpsetuspulber, sooda ja hakitud pistaatsiapähklid (ära pähkleid liiga puruks haki – kook tuleb maitsvam, kui pähkleid on hamba all tunda).
# Lisa jahu-pähklisegu või-munasegusse ja mikserda ühtlaseks.

# Võta šokolaaditaignaga koogivorm külmkapist. Lisa taigna peale šokolaaditükke – kogus oleneb sellest, kui suur šokolaadisõber oled.
# Kalla pistaatsiapähklitaigen kõige peale ja silu ühtlaseks.
# Küpseta 180-kraadises ahjus 50 minutit, kui kasutad suuremat koogivormi ning 30 minutit, kui kasutad väikeseid koogivorme.

Kook on väga maitsev, aga kuna tuleb teha kaks erinevat tainast, koorida pistaatsiapähkleid jne, siis võtab tegemine omajagu aega, seega pole päris kiirkook.

Allikas: inglisekeelne ajakirjandus...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar