13 juuni 2011

Britta kook

Seda suvist kooki nimetatakse Brita koogiks, aga mina panin oma kalli sõbranna järgi talle nimeks Britta kook. Suvine on ta küll, aga tegelikult võib sama hästi teda ka talvel valmistada, kasutada külmutatud marjasid ja kujutada ette, et munavalge ja vahukoor on nagu lumehanged ;)
Klassika!

Põhi:
3 munakollast
1 terve muna
1 dl suhkrut
150 g võid
2.5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Bežeekiht:
3 munavalget
1 dl suhkrut
1 tl äädikat
1 dl mandlilaaste

Täidis:
4 dl vahukoort
2 dl kohupiimapastat või kodujuustu
0.5 dl suhkrut
400 g marjasid (vaarikad, maasikad, mustikad, mustsõstrad või midagi muud)

Valmistamine:
Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa sulatatud ja jahutatud või ning siis eelnevalt läbisegatud kuivained. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Bežeekihi jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks, lõpupoole lisa vahustamist jätkates vähehaaval suhkur. Kui oled saanud tugeva koheva vahu, sega käsitsi õrnalt sisse ka äädikas. Tõsta munavalget väikeste kuhjakestena tainale ja silu õrnalt ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175-kraadise ahju alumisel siinil 15 minutit. Tõsta restile jahtuma.
Vahusta vahukoor suhkruga, sega õrnalt hulka kohupiim.
Lõika täiesti jahtunud kook pooleks. Laota peale vahukoore segu ja marjad ning kata teise koogipoolega. Kui täidist jääb üle, võid seda veel ka peale pisut panna.
Lase koogil mõned tunnid kuni üleöö jahedas seista, et põhjad saaksid mahlasemaks tõmmata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar