24 juuli 2011

Eriti mahlane bežeetekikesega marjapirukas

See kook on nii mahlane ja on äärmiselt maitsev ka järgmisel päeval. Marjade osas võib kasutada just-täpselt selliseid marju, mis kõige rohkem meeldivad. Olin sõbrannal suvilas külas, Võru paksude metsade vahel... maja kõrval olid mõned marjapõõsad, kust leidsin kõige rohkem punasõstraid, aga mõned üksikud mustsõstrad ja tikrid olid ka veel eelmisest korjamisest põõsa külge jäänud. Kõik läks piruka sisse:) Kindlasti on ka väga hea, kui enamuses on näiteks mustsõstrad, aga sel juhul võib suhkru kogust tõenäoliselt vähendada, kuna mustsõstrad ise on juba punasõstardest magusamad.


300 g magusat muretaigent
2 munakollast
300 g kodujuustu või kohupiima
1 dl kohvikoort
1,5 dl marjasid
1 dl suhkrut
0,25 tl jahvatatud musta pipart
1 tl kaneeli

Peale:
2 munavalget
0,5 dl suhkrut

Valmistamine:
Vooderda küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred taignaga, torka põhjale kahvliga augud. Aseta sinna peale teine küpsetuspaber, millele paned raskuse (herned, riis vms) ja küpseta 190 kraadi juures kõigepealt 13 minutit, siis eemalda raskus ja pane veel 2 minutiks ahju kuni põhi on õrnalt kuldseks küpsenud.
Pane 1 liiter marjasid 1 dl suhkru ja 1 dl veega potti ning keeda tasasel tulel aegajalt segades umbes 20 minutit. Ära keeda päris moosiks, vaata et marjad jääksid veel suhteliselt terveks. Jahuta ning kurna mahl välja.
Sega kokku munakollased, kodujuust, kohvikoor, kaneel ja pipar. Lisa segule nii kurnatud keedetud marjad kui ka värsked marjad ja sega õrnalt ühtlaseks.
Vahusta munavalged kuni hakkavad tekkima väikesed tipud. Lisa jao kaupa suhkur samal ajal vahustamist jätkates kuni saad paksu läikiva vahu.
Laota marjatäidis eelküpsetatud põhjale ning selle peale munavalge vaht tekitades kahvli või lusikaga peale ilusad tipud.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit kuni munavalge tipud hakkavad õrnalt pruuniks minema.
Enne serveerimist lase pisut taheneda ja jahtuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar