25 mai 2020

Kräsupea

Kräsupead on lihtne valmistada ja oma "lihtsa" ning maheda maitse tõttu meeldib ta ka paljudele.
Retseptis toodud kogustest saab ühe päris suure tordi. Kui soovid väiksemat, tee 2/3 kogusest või jaga lausa pooleks.


Põhjad
4 suurt muna
340 g suhkrut (4 dl)
350 g nisujahu (6 dl)
1 tl söögisoodat
400 g 20 %-listhapukoort
3 sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks

Vahele
1.1 kg 20 %-list hapukoort
400 g kirsse

Glasuur
100 g võid
2 sl rõõska koort
3 sl suhkrut
2 sl kakaopulbrit


Valmistamine
Põhjade valmistamiseks sega munad, suhkur, jahu, sooda ja hapukoor omavahel.
Vala täpselt pool taignast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 25 minutit.

Samal ajal lisa ülejäänud taignale kakao, sega ühtlaseks ning vala küpsetuspaberiga kaetud umbes 27 cm läbimõõduga lahtikäivate äärtega vormi. Kui hele põhi on valmis, pane pruun põhi ahju ja küpseta samuti 25 minutit, nii et koogi keskele torgatud puutikk jääks puhtaks.

Kui koogipõhjad on küpsenud, lõika hele põhi kuubikuteks.
Pruunil põhjal lõika suure terava noaga "kuhi"  ehk see keskelt kõrgemaks kerkinud osa maha, nii et alles jääks tasane pind. Mahalõigatud ketas lõika samuti kuubikuteks, nagu tegid heleda põhjaga.
Sega kõik koogikuubikud hapukoorega.

Aseta tume koogipõhi tordialusele ja pane koogivormi äär talle tagasi ümber, et oleks lihtsam kõrget torti ehitada. Määri põhjale natuke hapukoort ja puista peale kirsid (jäta väike peotäis alles, et nendega kaunistada). Seejärel kata tordikuubiku-hapukoore seguga ja pane külmkappi tahenema. Lase tal seal olla umbes pool tundi või vähemalt selle aja mis glasuuri valmistad, aga võid ka kauem hoida.

Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde rõõsk koor, kakaopulber ja suhkur. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda.
Võta tort külmkapist välja ja eemalda koogivormi äär. Nirista glasuur tordile ja kaunista kirssidega.

Enne serveerimist lase tordil umbes 12 tundi külmkapis seista.


Pildil olev tort on tehtud 2/3 retseptis toodud koguste ja 23 cm läbimõõduga koogivormiga.
Toon siia ära need kogused, mis sellisel juhul vaja läheb, et vajadusel oleks sul vähem arvutamist:
Põhjad: 3 väikest muna, 227 g suhkrut, 233 g jahu, 2/3 tl soodat, 267 g hapukoort, 2 sl kakaopulbrit
Vahele: 733 g  hapukoort, 400 g kirsse (jätsin kirsside koguse samaks, sest mulle tundus, et kirsse võib siin vabalt rohkem olla)
Glasuur: 67 g võid, 1.3 sl koort, 2 sl suhkrut, 1.3 sl kakaod

Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar