25 detsember 2011

Šokolaadi-karamelliampsud

Need mõnusad karamellised šokolaadimaiused olid jõululaual kõigi lemmikud. Muude toitude kõrval jagus näksimiseks veel järgmistelgi päevadel.

150 g kreekereid
180 g võid
120 g fariisinsuhkrut
250 g Odense 70% küpsetusšokolaadi
100 g Odense valge šokolaadi nööpe
70 g kuivatatud jõhvikaid
50 g mandlilaaste või muid haitud pähkleid

Valmistamine:
Laota kreekerid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhja. Mina kasutasin vormi suurusega 27 x 34 cm. Kui kasutad suuremat või väiksemat, muuda tunde järgi pisut koostisainete koguseid.
Sulata potis või ja suhkur, kuumuta pidevalt segades kuni segu hakkab mullitama ja muutub karamelliseks. Võta karemell tulelt, sega läbi ja vala kiiresti kreekeritele. Aja lusikaga ütlaselt laiali. Kuna karamell hangub päris kiiresti, tuleb seda kiiresti teha. Pane 190-kraadisesse ahju umbes 8 minutiks kuni karamell mullitab ühtlaselt ja muutub pisut tumedamaks.
Laota karamellile tükeldatud tume šokolaad ja pane umbes minutiks ahju. Võta välja ja silu šokolaad noa või spaatliga tasaseks.
Puista ühtlaselt peale valge šokolaadi nööbid, pane umbes minutiks veel ahju. Võta välja ja tõmba igat pidi risti hambaorgiga läbi šokolaadi, et valgest ja tumedast šokolaadist tekiksid ilusad mustrid.
Puista peale jõhvikad ja mandlilaastud ning pane vorm jahedasse kohta, et šokolaad taheneks.
Lõika terava noaga ruudud või kolmnurgad.
Maiused säilivad külmkapis kuni nädala.

Allikas: Algne retsept, mida sai pisut muudetud, on pärit blogist Perenaine.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar