27 veebruar 2012

Rukki-kartulipõhjal kilupirukad


Põhi:
200 g rukkijahu
200 g keedetud kartuleid (2-3 kartulit)
150 g võid
2 sl külma vett
0.5 tl soola
veidi nisujahu taina rullimiseks

Täidis:
30 vürtsikilu fileed
3 muna
3 dl hapukoort
paar peotäit hakitud värsket tilli
Põltsamaa kanget sinepit
kappareid


Valmistamine:
Keeda kartulid, lase jahtuda ja riivi jämedalt.
Pane kaussi sool, jahu, tükeldatud külm või ja riivutud kartulid. Näpi see ühtlakeks purutaoliseks massiks. Lisa paar supilusikatäit külma vett ja vormi tainas. Keera tainapall toidukilesse ja pane külmkappi vähemalt tunniks ajaks seisma, aga veel parem, kui teed taina juba päev-paar varem valmis.
Klopi lahti munad, sega hapukoore ja hakitud tilliga.
Puista rullimisalusele nisujahu, tee ka tainarull jahuga kokku. Rulli tainas õhukeseks, paari millimeetri paksuseks. Lõika klaasiservaga välja umbes 8 cm läbimüüduga kettad.
Võita muffinivorm hoolikalt. Tõsta põhjad vormidesse. Tavalise sügavusega muffinivormis ulatuvad 8 cm läbimõõduga pirukapõhja servad poole vormi kõrguseni. Madalamate süvenditega vormis ulatub tainas äärteni.
Määri igale pirukapõhjale noaotsatäis sinepit. Tõsta sellele paar supilusikatäit muna-hapukoore segu ja pane keskele rullikeeratud kilufilee. Kilude kõrvale täidisele pane 3-4 kapparit.
Küpseta eelkuumutatud pöördõhuga ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit, kuni põhi on küpsenud ja täidis veidi värvi saanud.
Enne söömist kaunista pirukaid värske tilliga.

Pildil on pirukad tehtud minimuffini vormidesse, kus ühe plaadi peal on 24 pisikest auku. Sel juhul kasutasin 6 cm läbimõõduga klaasi põhjade lõikamiseks. Aga võib teha ka tavalistesse muffinivormidesse nii nagu retseptis on kirjeldatud või ühe suure pirukana lahtikäivate äärtega koogivormi sisse.

Allikas: Mari-Liis Ilover

1 kommentaar: