08 aprill 2012

Kobras kolmele naisele

Öeldakse, et igaüks on see, mida ta sööb. Kopra liha on maitsev seetõttu, et ta sööb ainult väga puhast ja valitud taimset toitu. Valitud söögilaua tõttu on metslooma hõrk liha vitamiinide- ja mineraalaineterohke. Võrreldes koduloomaga, kes sööb talle ette antud jõusööta, on uluki liha hoopis toitvam ja tervisele kasulikum.
Minu kätte sattus kobras, Euroopa suurim näriline, väga juhuslikult. Aga laual ta mul siis oli, terve kobras ühes tükis, sabagi küljes - räägitakse et saba olevat veel eriline delikatess, aga kuna minu kobras oli nii noor, siis polnud sealt sabast väga midagi võtta. Polnud isegi mõelnud kunagi kopraliha peale, seega ei osanud temast midagi esialgu arvata. Teadsin vaid, et koprad närivad puid pliiatsi kujulisteks ja ehitavad jõgedele tammesid, noh nagu multikates:D Googeldades tuli välja, et kopra liha peetakse väga väärtuslikuks ja heaks. Ja siis selgus ka, et enne küpsetamist tuleb teda mitu päeva soolvees leotada. Seda aega mul muidugi ei olnud. Seega tuli valida kiirem alternatiiv, kerge äädikalahus. Jahimehed küll räägivad, et äädikas lõhub liha rakkusid, mistõttu tulevad mahlad lihast kiiremini välja ja liha võib jääda kuiv, samas teised seda siiski kasutavad ja kiidavad tulemust. Ka mina kiidan, sest liha tuli tõeliselt mahlane ja hõrk ning nii pehme, et kukkus kontide küljest ise lahti. Maitse poolest ootasin isegi midagi spetsiifilisemat nagu ulukid ikka. Tegelikult oli maitse mõnusalt mahe, meenutas ehk isegi pisut küülikut.
Nagu juba mainisin, puudus mul igasugune varasem kogemus kopraga. Seetõttu tuli ideid ja retsepte hakata internetist otsima. Võtsin aluseks hautatud kopraliha retsepti toidublogist Pisike ja Pisut Segi, kus tegin mõningaid mugandusi.
Kolm naist said selle portsuga kenasti hakkama... tegelikult jäi natuke veel üle ka, seega oleks ka neljale-viiele ilusti jagunud:)



üks noor kobras (umbes 2.4 kg puhastatud liha koos kontidega)

Leotamiseks:
0.5 kg jämesoola 3 liitri vee kohta - hoida liha selles 2-3 päeva
või
2 sl 30%-list söögiäädikat 2 liitri vee kohta - hoida liha selles 0.5-1 tund

Marinaad:
2 dl oliivõli
1.5 sl meresoola
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
4 sibulat
7 küüslauguküünt
peotäis värskeid rosmariinioksasid
peotäis värskeid tüümianivarsi

Hautamiseks:
3 dl vett
2-3 paprikat
vajadusel soola ja pipart

Kastmeks:
1 dl hapukoort

Valmistamine:
Lõika kobras tükkideks. Puhasta liha kelmetest ja rasvast. Pese liha vahetades puhast külma vett 3-4 korda kuni vesi jääb selge.
Vali liha leotamiseks sobiv viis, vastavalt kui kaua sul aega on. Parim oleks leotamine soolvees 2-3 päeva. Aga kui nii palju aega ei ole, siis kasuta äädikalahust. Pane liha potti ja vala peale äädika-vee segu. Hoia külmkapis pool tundi kuni tund.
Vala leotusvesi ära. Lisa liha hulka oliivõli, meresool, pipar, rosmariinioksad, tüümianivarred ja õhukesteks ratasteks lõigatud sibul ning küüslauk. Sega korralikult, et liha oleks igalt poolt mariniaadiga koos. Jäta ööpäevaks külma kohta seisma, aegajalt sega jälle läbi, et põhja valgunud marinaad kataks liha.
Järgmisel päeval tõsta liha külmast tuppa ja lase paar tundi toatemperatuuril seista enne, kui edasi toimetad.
Tõsta lihatükid marinaadist välja ja kuivata köögipaberiga kuivaks. Marinaad jäta samuti alles. Pane ahi 150 kraadini kuumenema (võib ka 160, aga mitte palju rohkem ja ilma pöördõhuta).
Kuumuta pann õliga hästi kuumaks ja prae liha kummaltki poolt mõne hetke. Pannile pane toasoojad lihatükid mõnesentimeetrise vahega, et pann maha ei jahtuks ja liha liigselt mahla ei hakkaks kaotama. Ettevaatust, kõrge kuumuse tõttu pritsib pann päris korralikult õli praadides (pärast tuleb teha korralik köögi puhastus).
Aseta pruunistatud liha ahjupotti kahes kihis - kõigepealt üks kiht liha, sellele sibula-küüslaugu marinaad, siis teine kiht liha, sellele ratasteks lõigatud paprikad. Vala peale vesi ja maitsesta veel soola-pipraga, kui marinaadis ei olnud piisavalt.
Küpseta vähemalt 3 tundi, aegajalt sega läbi. Testi, kas liha on pehme ja otsusta selle järgi, kui palju peaks küpsetusaega veel pikendama.
Tõsta lihatükid potist välja. Kastme jaoks püreesta saumikseriga potti jäänud juurviljade-lihapouljong hapukoorega ühtlaseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar