29 märts 2012

Rosmariinilammas

Minu elu esimene lammas ja kindlasti mitte viimane! Sellised uskumatud maitsed ühes potis, et võtab lausa sõnatuks. Kuna minu potti mahtus pudeli asemel umbes üks klaas veini, siis otsustasin kõrvale teha punaveinikastet. Presidendi lossi peakoka Inga Paenurme gurmeekoolitus tuli igati kasuks ja tummine tugev kaste lambal pani justkui i-le täpi.
Nüüd on kõht täis ja meel hea, et sai lammas ära proovitud - järgmine tükk kapis juba ootamas...



1.7 kg lambaliha
3 sl õli
soola, pipart
1 terve küüslaugupunt
peotäis värskeid rosmariinioksasid
2 punast sibulat, sektoriteks lõigatud
3 porgandit, suurte tükkidena
2 sellervart, juppideks lõigatud
1 suurem porru, lehtedega ots eemaldatud ja suurteks ratasteks lõigatud
2 loorberilehte
800 g purustatud tomateid
1 pudel punast veini

Valmistamine:
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Aseta lammas ahjupannile. Määri korralikult õli, meresoola ja värskelt jahvatatud pipraga. Tee terava noaga väikesed sisselõiked ja pista nendesse kohtadesse rosmariinitutsakaid ja poolitatud küüslauguküüsi. Ülejäänud rosmariinioksad peida liha alla. Lisa lamba juurde ülejäänud küüslauguküüned, porgandirattad, sibulasektorid, seller, porrulauk ja loorberilehed. Vala üle purustatud tomatite ja veiniga. Kata tihedalt topeltfooliumiga või kaanega.
Pane liha ahju ja vähenda kohe kuumust 170 kraadini (ilma pöördõhuta). Küpseta 3,5-4 tundi. Iga tunni tagant kasta leemega. Liha on siis valmis, kui tuleb kahvliga katsudes kontide küljest ise lahti ja peaaegu et laguneb laiali. Lase umbes 10 minutit enne serveerimist veel lihal puhata, eemalda kondid ja liha sees olevad rosmariinioksad. Pigista küüslaukudest pehme sisu välja ja lisa tagasi potti. Maitsesta veel, kui vaja.

Allikas: Jamie Oliver

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar