01 märts 2012

Šokolaadipõhjal sidruni-beseekook, Donna Hay moodi


Pidevalt midagi uut otsides jäävad õnneks vahel ka vanad retseptid silma, järgiproovitud ja maitsvad asjad. Seekord siis otsustasin teha sidruni-beseekooki, mida korduvalt varem proovitud. Aga siis meenus kuskilt Donna Hay retsept (läbi Tuuli blogi leitud), milles olid oma uued nüansid... No ja loomulikult läksin jällegi seda teed, et vaja uutmoodi proovida:) Tavalise muretaina põhja asemel on šokolaadipõhi, sidrunikreem on vee asemel piimaga keedetud ja beseekiht valmibki lõplikult juba potis ilma et oleks viimase küpsuse saamiseks enam ahju vaja panna. On ju piisavalt uudsust, et tasuks ära proovida:) Ja kindlasti tuleb võtta pisut aega selle koogi tegemiseks ja nautida protsessi!




Põhi:
150 gr tumedat šokolaadi
150 gr võid hakituna
1 tl vaniljesuhkrut või -essentsi
2 spl vett
2 suuremat muna
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
2 spl kakaod
100 gr jahu
0.5 l vanilje või šokolaadijäätist

Sidrunikreem:
3 dl piima
1-1,5 dl suhkrut
2 kuhjaga spl maisitärklist
50 gr võid
2 sidruni mahl ja riivitud koor
4 suurema muna kollast

Beseekiht:
4 munavalget
1 dl suhkrut
40 ml vett
1 tl sidrunimahla

Valmistamine:
Sulata potis madalal kuumusel või, šokolaad, vaniljesuhkur (-essents) ja vesi ning sega kuni ühtlase läikiva massi tekkimiseni.
Vahusta munad suhkruga. Lisa šokolaadisegu ja sega ühtlaseks. Ühenda omavahel jahu, kakao ja küpsetuspulber ning sega muna-šokolaadisegu sisse ka kuivained. Kalla võitatud ja küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva (22 cm) vormi põhjale ning küpseta 160 kraadi juures vähemalt tund aega. Küpsust kontrolli tikuga. Tõsta koogipõhi ahjust ja lase veidi jahtuda. Kusjuures šokolaadise koogipõhja võib ka eelmisel päeval valmis teha.

Kuumuta kastrulis 2,5 dl piima koos suhkruga kuni suhkur on täielikult lahustunud. Sega klaasis tärklis ülejäänud piimaga. Kalla tärklise-piimasegu kuuma suhkru-piima hulka ning kuumuta kuni segu pakseneb. Alanda kuumust, sega juurde või. Viimasena lisa tsitruseliste mahl ja riivitud koor ning munakollased. Kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb. Jahuta aegajalt segades, et ei tekiks tugevat nahka peale.

Uurista eelnevalt küpsetatud ja jahutatud koogipõhjale auk nii, et külgede ja põhja paksus oleks ca 1 cm. Selleks sobib hästi väiksem tordilabidas, nuga või supilusikas.
Sega koogisisu veidi toatemperatuuril pehmenenud jäätisega ja naudi seda kohe - seni kuni sidrunikreem veel pisut jahtub:)
Kui jäätis on otsas ja kreem jahtunud, kalla kreem tekkinud koogi süvendisse.

Beseekihi jaoks kuumuta potis suhkur, vesi ja sidrunimahl pidevalt segades keemiseni kuni suhkur on segunenud. Alanda kuumust ja keeda mõned minutid (ilma segamata). Jahuta veidi. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega jätkuvalt vahustades hulka suhkrusiirup kuni tugeva ühtlase vahu tekkimiseni. Määri beseevaht kreemikihile. Jahuta.
Kooki lõika noaga, mida tuleks kasta enne iga tüki lõikamist külma vette. Siis jääb lõikepind ilus sile.

Allikas: Donna Hay ja Tuuli Mathisen

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar