02 jaanuar 2013

Koorene küülik kõrvitsaga

Küülikut on järjest enam hakatud jõulude ajal valmistama, aga väga hästi sobib see ka igale muule pidulauale. Selle retsepti teeb eriti hõrguks kõrvitsane koorekaste.


1.5-1.8 kg küülik (nt Rannamõisa jahutatud küülik)
50 g küpsetusmargariini
750 ml vett
2 köögiviljapuljongi kuubikut
120 g viilutatud peekonit
350 g porgandit
200 g sibulat
4 küüslauguküünt
3 cm pikkune jupp ingverit (umbes 20 g)
3 kaneelikoort
0.25 tl jahvatatud kardemoni
150 g kuivatatud ploome
850 g kõrvitsat
200 ml vahukoort
peotäis peterselli


Valmistamine:
Lõika küülik kuueks tükiks (kõige parem on seda teha lihakirvega): neli kintsu ja siis kereosa omakorda pooleks. Sulata suurel pannil margariin ja pruunista kõik tükid üsna kõrgel kuumusel õrnalt kuldseks.
Lahusta puljong eraldi kausis kuumas vees ja lisa sellele ka kardemon.
Koori porgandid ja lõika 1 cm paksusteks ratasteks. Puhasta sibulad ja lõika jämedateks
ratasteks. Koori ingver ja jäta üheks tükiks, et leiaksid selle peale küpsetamist lihtsamalt üles potist. Igatahes pole seda vaja süüa, on liiga vänge.
Pane suure ahjupoti põhja 2/3 porgandiratastest, sibulast, ploomidest, tervetest küüslauguküüntest ja terve ingver. Laota sinna peale pooled peekoniviilud, siis pane umbes pooled küülikutükid, uuesti peekoniviilud ja jälle küülik. Kõige peale puista ülejäänud porgandid, sibul, ploomid ja küüslauk. Suska kaneelipulgad ka sügavamale liha vahele ja vala puljong potti.
Pane 180-kraadisesse ahju umbes kaheks tunniks. Tund pärast ahju panemist kontrolli, et vedelik poleks ära aurustunud. Vajadusel lisa vett, et liha oleks 2/3 osas kaetud. Lisa kõige peale ka puhastatud ja kuubikuteks lõigatud kõrvits. Kui liha on kaks tundi ahjus olnud, katsu selle valmidust kahvliga. Kui see kondi küljest kergesti laiali laguneb, lisa koor ja pane veel 10 minutiks ahju.
Serveeri koos pehmeks haudunud juurviljade ja koorekastmega (kõrvitsat võid kahvliga potis veidi muljuda, et ta täitsa ära laguneks ja kastme sisse sulanduks). Raputa peale peeneks hakitud petersell. Kõrvale sobib hästi magus praekapsas.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar