26 detsember 2014

Kardemonisaiad

Nädalavahetuste hommikutel on tavaliselt ikka pisut rohkem aega kui muidu. Hommikusöögi valmistamine on siis samuti veidi pikem protsess, mida on kohe eriti mõnus nautida. Ja vahel on täitsa lubatud patustada millegi eriti rammusaga, eriti kui see rammus on nii taevalikult maitsev. Ahjust tulnud värsked kardemonisaiad maitsva kohvi või hoopis klaasi külma piimaga sobivad sellisesse ideaalsesse hommikusse lihtsalt imeliselt!
Selle retsepti sain Angeelika Kangi raamatust Ahjusoe. Pisut on koguseid muudetud, aga eks igaüks teebki lõpuks täpselt enda maitsele vastavalt, kas veidi rohkem täidist või veidi magusam täidis või kuidas keegi :)


Tainas:
250 ml piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g toasooja võid

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
10 g purustatud kardemoni

Peale:
1 muna

Valmistamine (12 tk):
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkur ja sool ühtlaseks. Lisa soe piim, jahu ja pehme või ning sõtku seni, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata kauss toitukile või rätikuga ja pane umbes 30-60 minutiks sooja kohta kerkima (näiteks 50-kraadisesse ahju).

Sega pehme või, kardemon ja suhkur ühtlaseks massiks.

Sõtku kerkinud tainast õrnalt jahusel laual veidi ja rulli õhukeseks piklikuks tükiks (umbes 35x50cm suuruseks ristkülikuks). Määri poolele taignale võikreem (taigna pikemale servale) ja lapi tainas pooleks nii, et ilma võita osa tõstad täidisega osa peale. Seejärel lõika tainas 3 cm laisuteks ribadeks. Iga riba lõika veel omakorda pikuti pooleks nii, et voltimisel tekkinud kinnine ots jääks umbes 1 cm ulatuses lahti lõikamata. Nüüd keera saadud ribadesse tihedad keerud sisse ja vormi neid saiakesed.
Siin on ka foto peal näha, kuidas keerdude tegemine käib: http://www.onasweetsugarrush.com/twisted-cardamom-scented-almond-buns/

Aseta saiakesed muffinivormidesse, hea oleks kasutada kõrgemaid muffinipabereid, muidu hakkab või üle ääre ahju põhja tilkuma. Kui kasutad tavalisi muffinipabereid (nagu siin pildil), aseta muffinid ahjupaadile, siis ei lähe või kärssama ahjus. Pane vormitud saiakesed 15 minutiks veel 50-kraadisesse ahju kerkima. Seejärel pintselda lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-18 minutit.

Naudi neid saiu värskelt ja ahsjusoojalt, sest siis on nad vailedamatult kõige paremad!

1 kommentaar: