13 veebruar 2016

Kohvismuuti

Tervislik energiapomm. Hommikune ärataja, päevane virgutaja.  Väikeste variatsioonidega teen endale seda smuutit tõesti igal ajal suurima hea meelega - hommikusöögiks või muul ajal kui kõht küsib suure söögi asemel mingit väiksemat täitvat ampsu.

Ja kui ütlesin, et väikeste variatsioonidega, siis enamast tähendab see, et kasutan smuutipõhjana kohvi, datleid, banaani ja kookoskreemi ning vastavalt tujule valin, mida sinna veel lisada - chia seemneid, kaerahelbeid, kamajahu, mandlijahu, hommikust järgi jäänud putru :), kakaod, maitsestamata jogurtit (sel juhul kookoskreemi kas ei pane üldse või panen ainult väikse sortsukese) vms.



Smuuti hommikusöögiks on üks igavesti tervislik valik. Ja kui keegi kahtleb, kas sellest ikka saab kõhu täis, siis kõik oleneb ju, mida sinna sisse panna. Kaerahelveste kogust võid ka veidi suurendada, siis saad veel tummisema ja toitvama hommikueine, mida saadki joomise asemel lausa lusikaga süüa.

Kui sul pole chia seemneid või ei leia neid poest, võid need retseptist ka välja jätta. Sel juhul jäta ka vesi lisamata ja pane kogu kookoskreem blenderisse kõigi teiste ainetega samaaegselt.
Chia seemned on aga äärmiselt tervislikud ja need võiksid kuuluda täitsa igapäevasesse menüüsse. Chia seemned suudavad imeda endasse 9 korda rohkem vedelikku kui nad ise kaaluvad. Seetõttu saab neist väga hästi ka igasuguseid tarretiselaadseid magustoite valmistada. Üleöö vedelikus imendudes saavadki nad hoopis uue tekstuuri ja muudavad smuuti ka paksemaks ja täidlasemaks.

Datlitena ei kasuta ma siin kuivatatud datleid, vaid neid mahlaseid ja pehmeid, mida müüakse puuiljade juures külmletis. Kõige paremad datlid olen leidnud Rimist, kus on nad punase-valges pappkarbis. Tegelikult võid datlid asendada ka kuivatatud ploomidega - maitse küll veidi muutub, aga on samuti hea.

Kookoskreemi all mõtlen tegelikult kookospiima, mis on kreemjama koostisega kui tavaline piim. Santa Marial on selline olemas, aga kõige parem ja maitsvam kookoskreem on selles valges pakis ja seda olen siiani ainult Selverist leidnud. Selle maitse on tõesti märgatavalt erinev kõikidest teistest. Tasub proovimist! Smuuti valmistamiseks võid kasutada ka tavalist kookospiima, minule endale lihtsalt meeldib kreemjas rohkem.

Vahel kui banaanid laual seistes juba liiga tumedaks lähevad, koorin nad ära, mähin toidukilesse ja panen sügavkülma. Sellised hästi küpsed banaanid on väga maitsvad smuutides kasutamiseks ja hea kui alati kapis tagavaraks mõni olemas. Igal juhul peab banaan olema kooritud kui paned ta sügavkülma, sest vastasel juhul on päris raske külmunud banaani küljest koort ära saada.


240 ml kanget külma espressot
4-5 pehmet datlit (olenevalt kui suur magusasõber oled)
2 külmutatud banaani
1 dl kaerahelbeid
2 sl chia seemneid
0.5 dl vett
1.5 dl kookoskreemi
0.5 tl kaneeli

Valmistamine (2-le):
Sega vesi kookoskreemiga ja pane chia seemned eelmisel õhtul sinna likku.
Pane blenderisse külm kohv, kividest puhastatud datlid, ratasteks lõigatud külmutatud banaanid ja kaerahelbed. Töötle 1-2 minutit kuni datlid ja banaanid on purustaud ja joogi sees pole enam tükke. Lisa külmikus paisunud chia seemnete segu ning mikserda madala kiirusega kõik ühtlaseks.
Vala klaasidesse ja raputa peale terake jahvatatud kaneeli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar