08 oktoober 2016

Sefiiritort

Tegin esimest korda serfiiritorti ja otsustasin, et ühe armsa väikse sõbranna esimene koolipäev on piisavalt suur sündmus, et sellist torti pidulaual pakkuda.
Kui tavaliselt lõigatakse biskviit kaheks, siis mina soovitan lõigata kolmeks. Nii saab panna vahele rohkem täidis, tort on ilusam kõrgem ja palju mahlasem.


Biskviit
4 muna
150 g suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis
1 dl piima
600 g vanillimaitselist kohupiimapastat
3 dl punaseid sõstraid

Sefiir
3 munavalget
300 g suhkrut
0.4 dl vett
0.25 tl sidrunhapet


Valmistamine
Vahusta munavalgeid aeglasel kiirusel kuni hakkab tekkima õrn vaht. Hakka lisama suhkrut umbes 1 supilusika kaupa ja samas tõsta järk-järgult mikseri kiirust. Vahusta kuni tekivad teravad tipud ja kaussi tagurpidi pöörates ei valgu vaht välja.
Sega munakollased eraldi kausis korralikult läbi, lisa munavalgevahule ja sega mikseriga keskmisel kiirusel võimalikult lühikese ajaga ühtlaseks. Ära kindlasti üle sega.
Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu see segu munavahu juurde. Sega õrnalt alt-üles liigutusi tehes tainas ühtlaseks. Jällegi ära sega üle, vaid ainult nii palju, et kõik oleks ilusti segunenud. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivate äärtega 24 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahju keskmises osas 200 kraadi juures 20-25 minutit.
Biskviidi küpsetamisest on blogis Virk Vispel väga hea ja põhjalik ülevaade. Tasub läbi lugeda.

Purusta sõstrad pudrunuiaga ühtlaseks massiks - nagu toormoos, aga ilma suhkruta.
Kui biskviit on maha jahtunud, lõika see kolmeks kihiks. Tee seda näiteks pika terava noaga või nii, et teed biskviidi äärtele sisselõike ja siis kasutad niiti, et keskelt ka biskviit ühtlaselt läbi lõigata/saagida.
Pane kõige alumine kiht tordialusele, immuta seda vähese piimaga ja määri sinna peale õhuke kiht punasesõstra massi. Selle peale tõsta kohupiim ja silu ühtlaseks. Nüüd lisa teine kiht biskviiti, immuta jälle vähese piimaga, peale sõstramass ja kohupiim. Siis viimane biskviidikiht, jälle immutada piimaga, eriti just ääri, sest need on küpsemise ajal läinud tugevamaks. Siia peale jälle õhuke kiht sõstraid ja õhuke kiht kohupiima (õhem kui eelmistel kihtidel). Kata ka tordi ääred kohupiimaga. Pane tort külmkappi ja hakka sefiiri valmistama.

Keeda veest, suhkrust ja sidrunhappest siirup. Tee seda madalal kuumusel, et suhkur ei kõrbeks põhja ja ei läheks mõruks. Siirup on valmis, kui ta on saavutanud 118 kraadise kuumuse. Kui sul termomeetrit pole, saad siirupi valmidust kontrollida nii, et võtad väikse puhta lusikaga pool teelusikatäit siirupit, niristad selle klaasi külma vee sisse. Siis võtad näppudega sealt klaasi põhjast selle tahkeks tõmbunud siirupi ja sa peaksid saama mudida sellest pehme pallikese. Siin on näidatud, kuidas see välja näeb: https://www.youtube.com/watch?v=lchea5BHbgs
Siirupi keemise ajal vahusta munavalged tugevaks ja läikivaks vahuks. Kui siirup on valmis, nirista see peene joana munavalgevahu hulka samal ajal vahustamist kogu aeg jätkates. Tee seda kõike järjest ehk siis ära jäta munavalgevahtu enne siirupi lisamist pikalt kaussi seisma. Nüüd jätka vahustamist veel 10-15 minutit.

Kaunista tort sefiiriga, kasutades selleks kas tordipritsi või lihtsalt lusikaga sefiiri tordile tõstes.
Serveeri torti valmimisega samal päeval või järgmisel päeval ja kuni serveerimiseni hoia külmkapis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar